Artikkelit

Puhekieltä ja kulttuurintuntemusta – TikTok tukena kieltenopiskelussa

Huhtikuu 16, 2021
two young adults sitting in their living room and looking at each other holding smartphones in their hands


Oletko asettanut itsellesi tavoitteen oppia uutta kieltä tai ylläpitää kielitaitoasi? Mainiota!

Mutta… miten voisit laajentaa kielen ja kulttuurin tuntemustasi varsinaisen opiskelun lisäksi, mieluiten vieläpä jollakin vaivattomalla ja viihdyttävällä tavalla?

Vaihtoehtoja on loputtomasti: kirjat, elokuvat, lehdet, podcastit, sosiaalisen median sisältö. Aina ei kuitenkaan tarvitse tarttua vieraskieliseen romaaniin tai elokuvaan ilman tekstityksiä – tärkeintä on löytää itselle sopiva tapa tuoda kieli osaksi arkea.

Puhelinta tulee selailtua joka tapauksessa jatkuvasti, ja erityisesti sosiaaliseen mediaan on helppo uppoutua huomaamattaan. Miksi et poimisi seurattavaksi myös jotain hyödyllistä?

Suursuosion saavuttanut TikTok-sovellus keskittyy lyhyisiin ja autenttisiin videoihin. Tanssiliikkeiden, hauskojen haasteiden ja komedian keskeltä voi löytää myös kieltenoppimista tukevaa sisältöä. Natiivipuhujien videot ovat hyvä tapa kuulla luonnollista puhetta ja tutustua erilaisiin aksentteihin. Myös vieraaseen maahan muuttaneiden ja uutta kieltä opiskelevien ihmisten kokemukset ovat hauskan samaistuttavia – kielen lisäksi maan kulttuuri ja tavat tulevat videoiden kautta tutuiksi.


man sitting on a sofa in his home looking at his phone and smiling


Mistä aloittaa?

Etsi tiettyyn kieleen liittyviä videoita ja käyttäjätilejä hashtageilla sen mukaan, mitä kieltä opiskelet – esimerkiksi #spanishlanguage, #germanwords tai #britishenglish. Kun olet jonkin aikaa katsellut kielivideoita, alkaa sovelluksen algoritmi näyttää sinulle samantyylistä sisältöä jatkossakin.

Hain aluksi TikTokista tukea saksan opintoihini, mutta päädyinkin selailemaan vaikka mitä kieliin ja kulttuureihin liittyviä videoita. Tässä omat vinkkini hyödyllisistä ja viihdyttävistä tileistä:

@englishwithadriana

Australialainen englanninopettaja jakaa vinkkejä englannin ääntämiseen ja erilaisten ilmausten käyttöön. Hän antaa myös käytännön esimerkkejä siitä, miten puheen saa kuulostamaan luonnollisemmalta.

@how_to_british

Viehättääkö brittiaksentti? Tilin videoilla tutustut monipuolisesti brittiläisiin ilmauksiin, autenttisella puhetavalla kuorrutettuina!

@daysofdeutsch

Videoissa soi tuttuja kappaleita, joiden sanoitusten avulla kerrataan saksan sanastoa mukavan visuaalisesti. Hyviä biisejä, hauskoja videoita ja samalla vähän hyötyäkin!

@zacxcviii

Amerikkalainen Zac kuvaa kielioppi- ja kulttuurihaasteitaan Saksassa hauskasti ja samaistuttavasti.

@enamoradalina

Miten sanotaan ”hyvää uutta vuotta” 26 eri kielellä? Mitä muita tapoja on jakaa kehuja englanniksi kuin sanoa ”well done”? Useaa kieltä sujuvasti puhuva venäläinen Alina jakaa videoillaan faktoja kielten sanastoista ja niiden eroista.

Opi kieliä


Lue myös:


Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.