435 Articles

Talspråk och kulturella insikter – så kan TikTok stödja din språkinlärning

april 16, 2021
two young adults sitting in their living room and looking at each other holding smartphones in their hands

Är du sugen på att lära dig ett nytt språk eller hålla igång befintliga språkkunskaper? Då har du hamnat rätt!

Men … finns det ett sätt att bredda sina språkkunskaper och sin kulturella förståelse utan att behöva begränsa sig till vanliga studiemetoder? Ett sätt som dessutom är underhållande och effektivt?

Den goda nyheten är att det finns ett oändligt antal alternativa studiesätt där ute: böcker, filmer, tidningar och tidskrifter, poddprogram och sociala medier för att nämna några. Men du behöver faktiskt inte alltid läsa en roman på ett främmande språk eller titta på en film utan undertexter för att komma vidare i studierna – huvudsaken är att du hittar ett sätt att införliva språket i ditt dagliga liv.

Många av oss tillbringar redan flera timmar varje dag med mobilen, och särskilt lätt är det att fastna i sociala medier – så varför inte börja följa något användbart när du ändå håller på?

Den enormt populära appen TikTok publicerar korta videor med autentiskt innehåll. Och bland alla dansuppträdanden, underhållande utmaningar och komiska sketcher finns det faktiskt konton som stödjer ens språkinlärning.

Videor upplagda av modersmålstalare ger dig möjligheten att bekanta dig med talspråket och få lyssna på olika accenter under naturliga förhållanden. Dessutom kan personer som har flyttat till ett främmande land och som håller på att lära sig ett nytt språk bjuda på upplevelser som är både underhållande och igenkännbara, och som låter dig lära känna kulturen och andra länder samtidigt som du utökar din vokabulär.


man sitting on a sofa in his home looking at his phone and smiling


Hur kommer jag igång?

Sök efter videor och konton som är kopplade till en språk-hashtag – till exempel #spanishlanguage, #germanwords eller #britishenglish. När du har tittat på språkvideor ett tag kommer appens algoritm att börja visa liknande innehåll automatiskt.

Jag använde till en början TikTok som stöd när jag pluggade tyska, men det slutade med att jag följde en mängd olika språk- och kulturrelaterade konton. Här är några av mina bästa tips på praktiska och underhållande TikTok-konton:

@englishwithadriana

En australiensisk engelsklärare undersöker engelska uttal och uttryck. Hon delar även praktiska tips och tricks om hur man får talspråket att låta mer naturligt.

@how_to_british

Tycker du att brittiska accenter är attraktiva? Det här kontot låter dig bekanta dig med ett antal olika brittiska uttryck, alla levererade på ett autentiskt sätt.

@daysofdeutsch

Dessa videor inkluderar populära låtar vars låttexter används för att gå igenom den tyska vokabulären på ett tydligt och visuellt sätt. Bra låtar och praktiska och underhållande videor!

@zacxcviii

Amerikanen Zac beskriver sina grammatiska och kulturella utmaningar i Tyskland på ett underhållande sätt som är lätt att relatera till.

@enamoradalina

Hur säger man ”Gott nytt år” på 26 olika språk? Hur berömmer man någon på engelska när man har tröttnat på att säga ”well done”? Aline, en ryss som talar flera språk flytande, delar vokabulärrelaterade fakta och diskuterar hur olika språks ordförråd skiljer sig åt.


Lär dig språk


Läs mer:


Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.