Artikkelit

Ota oppia espanjalaisista sanonnoista

Heinäkuu 6, 2018

Espanjalaiseen kulttuuriin kuuluu ilo, huolettomuus ja elämästä nauttiminen. Tietenkin jokainen ihminen on yksilö ja elämäntilanteet erilaisia, mutta yleisesti espanjalaisessa kulttuurissa iloisuutta pidetään hyveenä.

Ikäviä asioita tapahtuu kaikille, eikä niihin välttämättä voi itse vaikuttaa mitenkään, mutta useimmissa tilanteissa voi ainakin yrittää niin sanotusti kävellä kadun valoisaa puolta eli nähdä ne hyvät asiat, joita omassa elämässä on vielä jäljellä.

Tämä positiivinen ja sinnikäs asenne paistaa läpi myös monista espanjalaisista sanonnoista, joista olen koonnut tähän muutaman suosikkini.

Al mal tiempo, buena cara.
Kirjaimellinen käännös: Huonolla säällä iloinen ilme.

Tämä on yksi lempisanonnoistani. Se rohkaisee kohtaamaan vaikeudet pää pystyssä. Vaikka asiat menevät välillä pieleen, voi yrittää pysyä iloisena ja keskittyä siihen hyvään, mitä on jäljellä.

A camino largo, paso corto.
Kirjaimellinen käännös: Pitkällä tiellä lyhyt askel.

Askel kerrallaan, sanoisi suomalainen. Tämä rauhoittava sanonta kehottaa välttämään turhaa hosumista ja stressiä silloin, kun yrittää työskennellä jonkin suuremman tai vaikeamman tavoitteen eteen. Pätee erittäin hyvin myös uuden kielen oppimiseen!

Más vale pájaro en mano que cien volando.
Kirjaimellinen käännös: Arvokkaampi yksi lintu kädessä kuin sata lentämässä.

Tämä yleinen, mutta hieman konservatiivinen sanonta kannustaa turvallisiin valintoihin ja siihen, että on tyytyväinen siihen mitä on eikä haihattele turhia.

El que no arriesga, no gana.
Kirjaimellinen käännös: Se joka ei ota riskejä, ei voita.

Nuorempi, rohkeampi sukupolvi saattaa kokea edellisen sanonnan liian turvallisuushakuisena ja viljelee sen sijaan rohkeampaa ”El que no arriesga, no gana” -mantraa, joka kannustaa yrittämiseen ja riskinottoon.

A beber y a tragar, que el mundo se va a acabar.
Kirjaimellinen käännös: Juomaan ja nielemään, koska maailma loppuu.

Tämä hauska, hieman villimpi sanonta kannustaa nauttimaan elämästä niin kauan kuin sitä kestää. Espanjalaiset tietävät, että elämä voi loppua milloin vain, ja siksi se kannattaa käyttää nauttien!

Opi espanjaa WordDivella

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.