Artikkelit

Espanjankielisestä keskustelusta selviytyminen

Kesäkuu 15, 2018

Espanjalaisten kanssa keskustellessa on oltava rohkea ja nopea. Varsinkin ryhmässä puheen äänenvoimakkuus tuppaa herkästi nousemaan, kun ihmiset puhuvat osittain päällekkäin ja keskeyttävät toisiaan. Keskustelu on niin vauhdikasta, että vieraskielisestä saattaa tuntua mahdottomalta ehtiä mukaan. Naurunremakat seuraavat toisiaan ja aihe vaihtuu jo ennen kuin olet ehtinyt miettiä, mitä olisit halunnut edelliseen juttuun kommentoida.

Usein ainut tapa päästä mukaan keskusteluun on itsekin nostaa hieman volyymia ja heittää omaa kommentinsa osittain toisten päälle. Apuna voit käyttää täytesanoja, ”muletillas”.

Espanjankieliset muletillat ovat hyvin kulttuurisidonnaisia ja vaihtelevat siis merkittävästi Espanjan ja Etelä-Amerikan eri alueiden kesken. Tässä jutussa esitellyt muletillat ovat kotoisin pääosin Espanjasta, mutta suurinta osaa niistä voi käyttää myös jutellessa etelä-amerikkalaisten kanssa.

Espanjalaiset muletillat

tío / tía

Espanjalaiset nuoret käyttävät kirjaimellisesti setää tai tätiä tarkoittavaa tío / tía -ilmaisua puhekielessä paljon, erityisesti silloin he haluavat aloittaa tai keskeyttää keskustelun. Hokemalla tío tai tía niille ihmisille, jotka sillä hetkellä ovat äänessä, voi ikään kuin hakea itselleen puheenvuoroa porukassa.

Tämä ilmaisu on kuitenkin hyvin tuttavallinen, eli älä käytä sitä itseäsi vanhemman, vieraan tai korkeammassa asemassa olevan henkilön kanssa. Aikuisemmat henkilöt saattavat puhutella vieraitakin, nuorempia ihmisiä termeillä hijo / hija (poika / tytär).

sí / no

Toinen tapa päästä mukaan vilkkaaseen keskusteluun on toistella sí, sí, claro que sí tai no, no, claro que no porukassa esitettyihin mielipiteisiin. Sí, sí -ilmaisun avulla myönnät olevasi samaa mieltä ja avaat tilaa myös omalle kommentille.

pues

Kun alat kertoa omaa mielipidettä tai juttua, voit käyttää puheenvuorosi alussa täytesanoja pues, bueno tai a ver. Nämä ovat hyvin yleisiä ja saavat sinut kuulostamaan luontevalta.

¿verdad?

Oman kommenttisi loppuun voit heittää jonkun vahvistusta omalle mielipiteellesi hakevan ilmauksen, kuten ¿verdad? (eikö totta?), ¿ah que sí? (eikö vaan?), ¿sabes? (tiedätkö?) tai ¿entiendes? (ymmärrätkö?).

Muita hyödyllisiä täytesanoja ja -ilmaisuja espanjankielisessä keskustelussa ovat mm.

es que = se on niin, että
entonces = sitten
o sea = eli
así que = niin että
fíjate = mieti
mira = katso

Heittelemällä näitä ilmaisuja kommenttiesi alkuun saat todennäköisemmin äänesi kuulluksi ja kuulostat luontevammalta kuin menemällä suoraan asiaan.

Rohkeutta keskusteluihin!

Opi espanjaa

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.