Uutiskirjeet

WordDivella potkua eläkepäiviin!

Marraskuu 19, 2014

PrintEläkeiän ylittäminen ei enää tarkoita aktiivisen ja osallistuvan elämän päättymistä. Päinvastoin – vireät eläkepäivät kuluvat harrastusten, matkustelun ja muun mieluisan toiminnan parissa. Itsensä kehittämisestä ja omasta henkisestä ja fyysisestä kunnosta huolehtimisesta on tullut tärkeä osa iloisesti ikääntyvien elämäntapaa.

Myös uusien kielten opiskelu kiinnostaa yhä useampaa ikäihmistä. Kieliopintojen motiivit ja päämäärät vaihtelevat, mutta monelle syyksi riittää pelkkä opiskelu itsessään: uuden oppiminen on hauskaa ja hyödyllistä ajanvietettä. Tutkimukset myös osoittavat, että kielten opiskelu on oivallinen tapa aktivoida aivojen hermosoluja, mikä osaltaan parantaa muistin kapasiteettia ja antaa suojaa dementiasairauksia vastaan.

Jututimme kahta yli 60-vuotiasta WordDive-käyttäjää, jotka seuraavassa kertovat omista kokemuksistaan palkitun palvelumme parissa.


Italia, laulun kieli

Työuransa Hyvinkään opiston rehtorina ja yhteiskuntatieteiden aikuiskouluttajana tehnyt Riitta Miettinen, 67, siirtyi eläkkeelle kolmisen vuotta sitten ja on nykyään itse aktiivinen aikuisopiskelija. WordDiven hän löysi viime elokuussa etsiessään sopivaa tapaa oppia italiaa:

WK47_riitta– Harrastan monenlaisia taideaineita, joista ehkä rakkain on laulu. Halusin oppia italiaa juuri siksi: se on laulun kieli. Laulaminen on vielä mukavampaa, kun ymmärtää laulamiaan sanoja, se vaikuttaa vahvasti tulkintaan.

Oman äitinsä muistisairauden läpikäyneenä Miettinen on seurannut läheltä muistin haurastumista vanhuusiällä.

– Tiedän, että vieraita kieliä opiskelemalla harjaannutan aktiivisesti muistiani. WordDivella se on mukavaa, jopa vähän koukuttavaakin. Yhtäkkiä sitä aina huomaa tunnin kuluneen!

WordDive vakuutti opetusalan ammattilaisen myös motivoivuudellaan ja positiivisella otteellaan:

– Kokeillessamme takavuosina kielten verkko-oppimista opistollamme huomasimme, että lähiopetusta tarvittiin verkkokurssien rinnalle juuri palautteen jakamisen takia. WordDive on oivaltanut tämän: käyttäjä saa välitöntä palautetta eikä virheistä rangaista. Tämä motivoi hienosti jatkamaan eteenpäin ja parantaa oppimistuloksia.

Italian kolmanteen kurssiin edennyt Miettinen suunnittelee jossain vaiheessa kerrata WordDivella myös englantia ja saksaa. Lähipiiristä löytyy muitakin innostuneita.

– Kuulin, että siskoni 13-vuotias lapsenlapsi opiskelee myös WordDivella italiaa pystyäkseen lukemaan fanittamiaan italialaisia sarjakuvia alkuperäiskielellä – hauskaa!


Nyt sujuu
myös englanti!

WK47_RistoEläkkeellä oleva rakennusarkkitehti Risto Eräpohja, 68, tunnustaa, etteivät kielet ole koskaan olleet hänen suurin vahvuutensa.

– Pitkä saksa meni läpi rimaa hipoen, lyhyt englanti vielä huonommin. Onni on, että löysin itselleni niin kielitaitoisen vaimon! hän naurahtaa.

Viittä kieltä sujuvasti taitava vaimo ei kuitenkaan voi olla joka tilanteessa mukana, ja nuoresta pojasta saakka paljon matkustellut Eräpohja kyllästyi vähitellen kielitaidottomuudesta johtuvaan avuttomuuteensa ulkomailla. Lopullinen päätös aloittaa englannin opiskelu syntyi muutama vuosi sitten British Airwaysin lennolla:

– Istuintaskussa oli lentoyhtiön lehti, joka esitteli Lapin Kakslauttaseen suunnittelemaani igluhotellia. Olisin kovin halunnut ymmärtää edes sen, haukkuiko vai hehkuttiko artikkeli luomustani.

Kun tuttava vinkkasi Eräpohjalle vuosi sitten WordDivesta, päätti hän kokeilla, löytyisikö siitä toimiva apu englannin oppimiseen. Tuloksista päätellen kyllä: Eräpohja on vuodessa saavuttanut englannissa hieman yli 1800 pysyvästi opittua asiaa.

– Kieliä yliopistolla opettava ystäväni sanoi, että 1500 sanaa riittää siihen, että sinut otetaan yhteisön jäseneksi. Se rajapyykki on jo ohitettu, ja olen varsin tyytyväinen. Alle puoli tuntia harjoittelua päivässä näyttää WordDivella riittävän, se on hyvin palkitsevaa.

Myös Eräpohja ottaa lopuksi esille opiskelun itseisarvon vanhemmalla iällä.

– Tavoitteet ovat tässä vaiheessa elämää erilaiset. On mahtavaa, että tulen nyt matkoilla englannilla toimeen ja voin vitsailla lasteni ulkomaisten vieraiden kanssa, mutta ei tässä tarvitse enää luentoa alkaa englanniksi pitämään. Huomaan, että kaipaan päivittäistä WordDive-sessiotani myös ihan vain aivojumppana. Pysyn vireänä!

Mukavaa kielten oppimista – kaikenikäisille!
Mona
WordDive
-tiimi

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.