Artikkelit

Päivän kielioppiannos aloittelijalle: helppojen lauseiden muodostaminen espanjaksi

Kesäkuu 8, 2018

Jotta pystyt muodostamaan helppoja lauseita espanjaksi, sinun tulee osata muutama substantiivi, verbi, pronomini (minä, sinä, hän…) ja yleinen prepositio, joiden avulla voit ilmaista esimerkiksi paikkaa ja aikaa. Näissä sinua auttaa WordDive.

Aloittaessasi espanjan opinnot WordDivella huomaat varmasti ensimmäisenä, että espanja on yksi niistä ihanista kielistä, joissa substantiiveilla on suku. Niiden oppiminen saattaa aluksi tuntua mahdottomalta tehtävältä erityisesti suomalaisille, koska suomessa substantiiveilla ei ole sukuja tai artikkeleita.

Espanjassa sukuja on onneksi vain kaksi: feminiini la ja maskuliini el, ja niiden opettelemiseen on olemassa käteviä oikopolkuja.

  • Jos espanjankielinen substantiivi päättyy o-kirjaimeen, on sanan suku todennäköisesti maskuliini. Maskuliini on todennäköisin vaihtoehto myös silloin, kun sana päättyy ‑e, ‑ma, painolliseen vokaaliin (é, í, ó, ú) tai useimpiin konsonantteihin.
  • Jos taas viimeinen kirjain on a, kannattaa suvuksi veikata feminiiniä, kuten myös sanan loppuessa -d, -z tai –ión. Kaikkien substantiivien artikkelit eivät noudata näitä periaatteita, mutta päätteitä katsomalla pääsee jo pitkälle.

Kun sanoja ja niiden sukuja alkaa pikkuhiljaa painua mieleen, voit alkaa harjoitella yksinkertaisten lauseiden muodostamista. Espanjassa voit melko huoletta vain laittaa sanoja toistensa perään, sillä sanajärjestys on aika vapaa. Joitakin sääntöjä kuitenkin on – esimerkiksi adjektiivi tulee yleensä vasta substantiivin jälkeen.

Vaikka et alussa osaa vielä taivuttaa verbejä persoonissa tai aikamuodoissa, voit muodostaa yksinkertaisia lauseita opettelemalla ulkoa muutaman rakenteen, joiden perässä voit käyttää verbejä perusmuodossa. Esimerkiksi seuraavat rakenteet ovat hyödyllisiä ja helppoja oppia:

  • me gusta + verbin perusmuoto = minä pidän…
  • quiero + verbin perusmuoto = haluan…
  • voy a + verbin perusmuoto = aion…
  • puedo + verbin perusmuoto = voin…
  • tengo que + verbin perusmuoto = minun pitää…

Sitten vain runsaasti eleitä, ilmeitä ja kädenliikkeitä avuksi, niin pääset hyvään vauhtiin!

Opi espanjaa WordDivella

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.