Artikkelit

Näin opit kieltä matkalla

Syyskuu 1, 2017

Olen huomannut, että suurimmassa osassa maailmaa pärjää melko hyvin englannin kielellä. Toisaalta minulle on käynyt usein myös niin, että saavun uuteen maahan ja harmittelen heti, miksi en käyttänyt edes puolta tuntia siihen, että olisin opetellut paikallisella kielellä edes muutaman sanan.

Jos taas olen reissussa osannut paikallista kieltä edes vähän, olen huomannut, että saan matkasta paljon enemmän irti. Tutustun helpommin paikallisiin ihmisiin, löydän mielenkiintoisempiin paikkoihin ja parempiin bileisiin.

Vaikka matkaasi olisi enää muutama päivä, sinulla on hyvin aikaa oppia paikallisen kielen tärkeimmät sanat. Jos lähdet aivan nollasta ja aikaa on vähän, skippaa suosiolla kielioppi ja opettele suoraan muutamia hyödyllisiä sanoja ja lauseita, kuten:

  • Kiitos! / Ei kiitos!
  • Saisinko…
  • Vesipullo
  • Numerot 1–10 (hieman valuutasta riippuen mahdollisesti myös sataset tai tuhannet)
  • Herkullista!
  • Missä on vessa?
  • Puhutko englantia?
  • Paljonko maksaa?

Protip: Jos matkustat maahan, jossa on voimakas tinkimiskulttuuri, kannattaa ehdottomasti opetella myös ilmaus ”Liian kallis!”

Kun olet matkakohteessa, pyri välttämään pahimpia turistirysiä ja etsimään mieluummin paikallisten suosimat rannat, ravintolat, kahvilat ja baarit. Keskustelu on helppo aloittaa kysymällä esimerkiksi suosituimpia paikallisia ruoka-annoksia ja drinkkejä.

Voit myös kysellä ihmisiltä ”Miten sanotaan X (paikallisella kielellä)?” Paikalliset ilahtuvat, kun olet kiinnostunut heidän kielestään ja kulttuuristaan, ja auttavat usein mielellään.

Jos keskustelu paikallisten kanssa tuntuu vielä liian pelottavalta, juttele ensin lasten kanssa.

Lapset käyttävät usein melko yksinkertaista kieltä ja jaksavat toistaa saman asian monta kertaa, jos ei heti ensimmäisellä kerralla niin sanotusti mene perille.

Jos matkaan on vähän enemmän aikaa (edes muutama viikko), ehdit hyvin suorittaa sitä ennen WordDiven matkailukurssin ja tehdä reissussa sekä itseesi, matkakumppaneihisi että paikallisiin todellisen vaikutuksen!

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.