Artikkelit

Näin lainasanat helpottavat kieltenopiskelua

Syyskuu 14, 2018

Kielet ja kulttuurit ovat jatkuvassa muutoksessa ja vuorovaikutuksessa keskenään. Kielen tasolla vuorovaikutus näkyy esimerkiksi lainasanoina, joita löytyy jokaisesta maailman kielestä. 

Lainasanalla tarkoitetaan toisesta kielestä lainattua sanaa, jota ei ole käännetty kohdekielelle ja jonka omaa erityistä merkitystä ei yleensä ole kielen omassa, alkuperäisessä sanastossa. Joissakin tapauksissa lainasanojen kirjoitusasua ja/tai ääntämystä on kotoutettu hieman, mutta useimmiten sanan muoto säilyy alkuperäisenä. Aikojen saatossa lainasanat sulautuvat niin oleelliseksi osaksi kieltä, etteivät sen syntyperäiset puhujatkaan osaa enää tarkkaan sanoa, mistä kielestä sana on alun perin lähtöisin.

Lainasanat antavat hieman helpotusta vieraan kielen opiskeluun, koska mitä todennäköisemmin tunnet jo joitakin sanoja entuudestaan muiden osaamiesi kielten ansiosta! 

Mistä lainasanat tulevat? 

Sanoja lainataan yleensä kahden kulttuurin kohtaamistilanteissa. Kohtaamisen syynä voi olla esimerkiksi maahanmuutto, kauppa, muoti, taide tai ruoka. 

Erityisesti englantiranska ja saksa ovat vaikuttaneet toisiinsa merkittävästi. Tämä johtuu muun muassa maiden yhteisestä historiasta ja maantieteellisestä läheisyydestä.  

Etenkin ranskan vaikutus englannin kieleen on ollut merkittävää, ja jopa yli kolmannes englanninkielisistä sanoista voidaan jäljittää ranskaan. Identtisiä vastaavuuksia näiden kahden kielen välillä on sanottu olevan jopa 1 700 sanan verran.  

Laina tuolta, toinen täältä… 

Jokaisessa englanninkielisessä tekstissä aina runoudesta keittokirjoihin ja aikakauslehtiin vilisee sanoja, jotka on omaksuttu englantiin muista kielistä. Alla muutama esimerkki englantiin lainatuista sanoista: 

algebra [arabia] = algebra, arabian sanoista “osien uudelleen yhdistäminen”

bagel [jiddiš, puola] = vesirinkeli, bageli

bistro [ranska] = pieni ranskalaistyylinen ravintola

critique [ranska] = kritiikki, arvostelu; arvostella, arvioida

karaoke [japani]

kindergarten [saksa] = lastentarha, päiväkoti

paparazzi [italia]

prima donna [italia] = kirjaimellisesti “ensimmäinen nainen” kuten oopperan päänaislaulaja; useimmiten käytetään merkityksessä ”hemmoteltu / pahansisuinen henkilö” 

Lainaaminen toimii tietysti myös toiseen suuntaan – englanti on tarjonnut useita lainasanoja muihin kieliin. Erityisesti uudet teknologiat ovat kasvattaneet englannista otettavien lainasanojen määrää, mutta englanninkielisiä sanoja on lainattu kautta historian. Jos siis osaat jo englantia ja haluaisit nyt oppia esimerkiksi saksaa, tässä sinulle muutama englannista lainattu sana, joita voit käyttää myös kommunikoidessasi saksaksi:

klicken [alkuperäinen engl. sanamuoto click] = klikata 

der Computer [alkuperäinen engl. sanamuoto computer] = tietokone 

das Baby [alkuperäinen engl. sanamuoto baby] = vauva, beibi 

babysitten [alkuperäinen engl. sanamuoto to babysit] = olla lastenvahtina 

der Star [alkuperäinen engl. sanamuoto star] = tähti, esim filmitähti 

der Trend [alkuperäinen engl. sanamuoto trend] = trendi, suuntaus 

das Coaching [alkuperäinen engl. sanamuoto coach] = valmentaminen, valmennus 

das Hobby [alkuperäinen engl. sanamuoto hobby] = harrastus 

das Team [alkuperäinen engl. sanamuoto team] = ryhmä, joukkue 

joggen [alkuperäinen engl. sanamuoto jog] = lenkkeillä, hölkätä 

fit [alkuperäinen engl. sanamuoto fit] = hyväkuntoinen 

die Party [alkuperäinen engl. sanamuoto party] = juhlat  

Myös venäjässä on paljon lainasanoja muista kielistä – vaikkei heti uskoisi. Kun tuntee venäjän aakkoset, huomaa kuitenkin yhteneväisyyksiä muihin kieliin. Esimerkiksi venäjän “ресторан”-sanassa kyrilliset aakkoset saavat kieltä osaamattoman luulemaan, että sana lausutaan “pektopah”. Mutta kun venäjän alkeet (aakkoset) on opiskeltu, tiedät, että sana lausutaankin “restoran” (vrt. englannin “restaurant”).

Jo noin kuudessa tunnissa ehdit ottaa kyrilliset aakkoset haltuun WordDiven avulla, ja tämän jälkeen venäjänkielisissä maissa matkailu sujuu huomattavasti helpommin!

Opi venäjää

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.