Articles

Lär dig ett nytt språk under resan

september 1, 2017

Jag har märkt att man kan ta sig fram nästan överallt så länge man kan lite engelska. Å andra sidan brukar jag oftast ångra mig när jag anländer till ett nytt land utan att ens ha lärt mig grundläggande hälsnings- och artighetsfraser.

De gånger jag har kunnat säga åtminstone ett par ord på lokalspråket har jag på något sätt fått ut så mycket mer av resan. Det blir lättare att knyta an till lokalborna, hitta intressanta platser och upptäcka roliga kvällsaktiviteter.

Oavsett om det bara är ett par dagar kvar innan du åker är det gott om tid att lära dig det allra mest grundläggande. Om du börjar från noll och har begränsat med tid, hoppa över grammatiken och fokusera på att lära dig några användbara ord och fraser. Detta kan inkludera:

  • Tack / nej, tack
  • Skulle jag kunna få…
  • En flaska vatten
  • 1–10 (och kanske några hundra- och tusental beroende på den lokala valutan)
  • Jättegott!
  • Var finns toaletten?
  • Talar du/ni engelska?
  • Hur mycket kostar den här?

Experttips: om du ska resa till ett land där prutandet är en del av vardagen kan det definitivt vara värt att lära sig frasen: ”För dyrt!”

När du har anlänt till din destination, försök att undvika de värsta turistfällorna och leta istället upp stränderna, caféerna och barerna som är populära bland lokalborna. Här är det oftast lätt att starta en konversation, till exempel genom att fråga vilka maträtter eller drinkar som är populärast.

Du kan även fråga folk: ”Hur säger man X på (lokalspråket)?” Lokalborna brukar vanligtvis bli glada för att man visar intresse för deras språk och brukar vara mer än villiga att hjälpa till.

Om tanken på en konversation med en lokalbo skrämmer dig kan du testa att börja prata med ett barn.

Barn använder vanligtvis ett enkelt språk och tröttnar inte på att upprepa samma sak om och om igen om du inte förstår första (eller andra) gången.

Om du har lite mer tid inför resan (minst ett par veckor) och verkligen vill imponera på dig själv, dina reskamrater och lokalborna rekommenderar jag att testa en av WordDives reskurser. Tro mig, det är värt det!

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.