Artikkelit

Mikä ihmeen immersio?

Marraskuu 17, 2017

Kun puhutaan siitä, mikä on tehokkain tapa oppia uusi kieli, nousee tutkimuksissa ja keskusteluissa usein esiin termi immersio.

Opetusmenetelmänä immersio viittaa sellaiseen luokkahuoneessa tapahtuvaan opetukseen, jossa vieras kieli on opetuksen väline. Pelikontekstissa immersio taas tarkoittaa voimakasta psykologista eläytymistä, ikään kuin uppoamista pelin virtuaalitodellisuuteen.

Kieltenoppimisen yhteydessä immersiolla tarkoitetaan yleensä mahdollisimman luonnollista tapaa oppia uusi kieli – käytännössä oleskelemista sellaisessa maassa, jossa kyseistä kieltä puhutaan.

Aina matka tai varsinkaan pidempi oleskelu kohdekielisessä maassa ei ole työn, perheen, taloudellisen tilanteen tai muiden käytännön asioiden takia mahdollista. Ei syytä huoleen, sillä immersiota eli kieleen uppoutumista voit hyvin toteuttaa myös kotona ja omassa kotikaupungissa.

7 tapaa uppoutua kieleen omassa kotimaassa

Jos haluat esimerkiksi oppia espanjaa, tee ainakin seuraavat toimenpiteet:

1) Vaihda puhelimesi kieli espanjaksi.
2) Kuuntele espanjalaista nettiradiota.
3) Katso espanjankielinen elokuva.
4) Kuuntele espanjankielistä podcastia.
5) Googlaa espanjankielinen resepti ja kokkaa se.
6) Harjoittele 15-30 minuuttia Laaja espanja -kurssipakettia päivittäin.

Todellista immersiota et voi kuitenkaan toteuttaa kokonaan yksin.

On siis uskallettava mennä ulos ja löydettävä ihmisiä, joiden kanssa voit ihan oikeasti puhua espanjaa. Paras tapa on 7) säännöllinen tapaaminen tuutorin tai kielikaverin kanssa.

Viikoittaiset tapaamiset tuutorin tai kielikaverin kanssa tuovat opiskeluusi tehokkuutta, tsemppiä ja tiettyä tilivelvollisuutta, joka ylläpitää motivaatiota ja hyvää opiskelurytmiä. Samalla saat turvallisen harjoitteluympäristön, jossa uskallat kokeilla, haparoida ja tehdä virheitä.

Tuutoreita ja kielikavereita löydät parhaiten korkeakoulujen ilmoitustauluilta tai netistä. Googlaa esim. ”language buddy” tai ”language exchange” ja paikkakuntasi nimi. Kielikaverin löytämiseen on tarjolla myös useita nettisivuja, kuten Tandem tai My language exchange.

Monessa kaupungissa on tarjolla myös kielikerhoja, joissa voit harjoitella kieltä yhdessä syntyperäisten puhujien ja muiden kiinnostuneiden kanssa. Tarkista esimerkiksi, onko Meetupsissa mitään aktiviteettia paikkakunnallasi tai googlaa kaupunkisi kielikahvilat (löytyvät usein hakusanoilla ”cafe lingua” tai ”language cafe”).

Myös Punainen Risti järjestää kansainvälistä ystävätoimintaa ja kielikahviloita, joissa voit sekä auttaa maahanmuuttajia oppimaan suomen kieltä että oppia itse vieraita kieliä.

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.