Artikkelit

Näin puhut small-talkia

Syyskuu 18, 2017

Tiedätkö, mikä on tärkein kielitaito? Small-talkin taito tietenkin!

Jo pian uuden kielten alkeiden oppimisen jälkeen kannattaa hakeutua keskusteluun muiden kielen puhujien kanssa. Siten pystyt tapaamaan kiinnostavia ihmisiä, laajentamaan sanavarastoa ja kuulemaan, kuinka kieltä käytetään arjessa. Jos taito jutustella mukavia eli chit-chattailla ei kuulu vahvuuksiisi, nappaa tästä muutama vinkki, kuinka loistaa small-talkin mestarina.

Kysele kiinnostavia

Ihmiset yleensä kertovat mielellään itsestään. Siksi kannattaa kysyä heiltä muutamia rentoja kysymyksiä, kuten miten päivä on sujunut tai millaisia viikonloppusuunnitelmia on tiedossa. Kulttuureissa on eroja, millaisista asioista on tapana keskustella. Amerikkalaiset jutustelevat paljon, mutta pysyttelevät usein melko pinnallisissa asioissa. Ranskassa on melko tavallista keskustella politiikasta, kun taas brittejä tuntuu kiinnostavan sää lähes aina. Erityisesti kansainvälisessä ympäristössä on siis hyvä aluksi hieman tunnustella, mistä kannattaa puhua.

Löydä yhteinen puheenaihe

Kun löydät sinua ja keskustelukumppaniasi yhdistävän asian, keskustelu alkaa sujua kuin tanssi. Siksi small-talkia on erityisen helppo harjoitella tilanteissa, joissa ympärillä olevilla on todennäköisesti jo valmiiksi jotain yhteistä kanssasi. Juoksukerhossa voidaan vertailla lenkkikilometrejä ja treenisovelluksia, australialaishostellissa kiinnostaa lähialueen parhaat rannat ja koodaajien verkostoitumistapahtumassa puhutaan tekniikkaa. Yritä siis hakeutua tilanteisiin, jossa tapaat samanhenkisiä ihmisiä.

Klassinen kohteliaisuus toimii aina

Helposti kuitenkin esimerkiksi juhlissa sattuu juttuseuraksi sattuu henkilö, josta ei tiedä yhtään mitään. Tällöin pieni kohteliaisuus on hyvä tapa saada keskustelu käyntiin. Ihmiset harvoin pahastuvat kuullessaan mukavia asioita itsestään. Kannattanee tosin kommentoida lähinnä kirjavien sukkien kaltaisia yksityiskohtia kauniiden silmien sijaan, jotta kohteliaisuutta ei lasketa flirtiksi.

Heitä villi kortti

Näitkö uutisen kanadalaisesta jättiläishummerista? Minne maahan matkustaisit mieluiten? Tiesitkö, että Lontoossa on yli 7000 pubia? Jos keskustelu jämähtää paikoilleen ja olet rohkealla tuulella, kannattaa kokeilla jotain yllättävää. Paljon uusia ihmisiä tapaavat tyypit kuulevat usein samoja kysymyksiä, mistä he ovat kotoisin, missäpäin kaupunkia he asuvat tai mitä he tekevät työkseen. Toistuvat kysymykset saattavat alkaa kyllästyttää, joten kiinnostavilla puheenaiheilla saatat saada seurueen kiinnostavimman tyypin maineen.

Jos olet päässyt kieliopinnoissa jo alkuun, kannattaa alkaa lisäksi harjoitella small-talkia. Lähde siis ulos, nappaa hauskaa tyyppiä hihasta ja heittäydy keskusteluun – olipa kieli mikä vain!

***

Blogitekstin on kirjoittanut Johanna EF Education Firstiltä. EF tarjoaa kielikursseja ja kansainvälisiä kokemuksia kaikille ympäri maailman. EF:n kanssa voi lähteä ulkomaille opiskelemaan 9 kieltä yli 40 kohteeseen – kurssit sopivat kaikenikäisille ja kaikentasoisille kielten taitajille.

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.