Articles

Språkinlärning genom immersion

november 17, 2017

När man pratar om de effektivaste sätten att lära sig ett nytt språk dröjer det oftast inte länge förrän någon nämner immersion. Du kanske har sett ordet dyka upp i olika studier, artiklar och diskussioner relaterade till språkinlärning och de bästa sätten att lära sig språk. Men vad betyder det egentligen?

I ett pedagogiskt sammanhang innebär immersion att instruktionerna ges på ett främmande språk. När man talar om spelindustrin används immersion för att beskriva en stark psykologisk koppling till spelvärlden, en sorts nedsänkning i spelets virtuella verklighet.

När det gäller språkstudier betyder ”immersion” vanligtvis att man lär sig på ett så naturligt sätt som möjligt – ofta genom att spendera tid i ett land där språket talas. Detta kan även kallas landsbaserad immersion.

Alla har dock inte möjlighet att resa eller bo i ett annat land, vare sig detta har med ens karriär, familj, ekonomiska situation eller andra praktiska faktorer att göra. Men oroa dig inte: det går att omge sig själv med ett annat språk i sin hemstad eller det egna hemmet också.

Sju sätt att använda immersion i hemmet

Om du vill lära dig spanska kan du till exempel göra följande:

1) Ändra ditt telefonspråk till spanska.
2) Lyssna på spansk radio på webben.
3) Titta på en film på spanska.
4) Lyssna på en spansk podcast.
5) Kolla upp och laga ett recept på spanska.
6) Öva med det heltäckande kurspaketet i spanska 15-30 minuter per dag.

Med det sagt är det väldigt svårt att uppnå äkta immersion helt själv.

Detta innebär tyvärr att du måste ta mod till dig och gå ut och hitta folk du kan prata spanska med. För det bästa sättet att använda immersion i hemmet är genom 7) att regelbundet träffa en privatlärare eller språkkompis.

Genom att träffa en privatlärare eller språkkompis minst en gång i veckan gör man sina språkstudier mer effektiva och motiverande. Man känner också en viss skyldighet att hålla igång studierna och läsa på regelbundet. Dessutom erbjuder studier med en privatlärare eller språkkompis en trygg övningsmiljö där det är okej att försöka bilda meningar, vara osäker och göra fel.

Om du vill hitta en privatlärare eller språkkompis, kolla in anslagstavlorna på de lokala universiteten eller sök på ”språkkompis” eller ”språkutbyte” plus din stad online. Det finns även webbsidor som exempelvis Tandem och My Language Exchange som är till just för att hjälpa folk hitta språkkompisar.

Många städer erbjuder även språkklubbar där man kan öva tillsammans med andra språkelever och inhemska talare. Kolla in Meetups för information om aktiviteter nära dig eller sök efter ”cafe lingua” eller ”språkcafé” i din hemstad.

Många nationella Röda korset/Röda halvmånen-organisationer arrangerar även internationella vänskapsaktiviteter och språkcaféer där du kan hjälpa andra lära sig ditt modersmål samtidigt som du lär dig deras.

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.