Articles

Jouluperinteitä ympäri maailmaa

Marraskuu 30, 2018

Joulua vietetään nykyään lähes maailman joka kolkassa, mutta jokaisessa maassa on omat perinteensä ja tapansa juhlia sitä. Keräsimme muutamia esimerkkejä joulun vietosta eri puolilta maailmaa. Ehkä voisit kokeilla jotakin näistä perinteistä tänä vuonna myös kotona?

Valoa pimeyteen – Ruotsi

Ruotsissa juhlitaan joulukuun 13. päivänä Pyhän Lucian päivää, jota on vietetty jo yli 400 vuotta. Juhlaan kuuluu olennaisesti valkoisiin vaatteisiin pukeutunut laulava kulkue, jonka etunenässä kulkee kynttiläkruunuinen Lucia-neito.

Mediassakin paljon julkisuutta kerännyt Gävlen pukki, Gävlebocken, kuuluu perinteiseen ruotsalaiseen jouluun. Valtava, 13 metriä korkea olkipukki kasataan metallirungosta ja oljista ensimmäisenä adventtina, ja se on pystytetty joka joulu vuodesta 1966 lähtien. Viime vuonna pukki selvisi ilkivallalta, mutta se on sytytetty palamaan tai tuhottu jo yhteensä 37 kertaa, ja joka joulu maailmalla seurataan silmä kovana, kuinka pukin tänä vuonna käy.

Ruotsissa joulu päättyy tammikuun 13. päivä, jota kutsutaan Nuutin päiväksi (Tjugondag Knut). Tämä Suomessakin tuttu päivä tunnetaan erityisesti siitä, että silloin joulukuusi viedään ulos ja aiemmin julistettu joulurauha päättyy.

God jul!

Pyhä Nikolaus ja sarvipäinen Krampus – Saksa

Saksassa jouluun valmistaudutaan askartelemalla tai ostamalla kaupasta adventtikranssi, Adventskranz. Havuista valmistettuun kranssiin kiinnitetään neljä kynttilää, jotka sytytetään vuorollaan adventtisunnuntaina.

Pyhän Nikolauksen päivää (Nikolaustag) vietetään 6. joulukuuta. Vaikka Nikolaus tuokin lapsille lahjoja, häntä ei tule sekoittaa joulupukkiin. Etelä-Saksassa, Itävallassa ja Tirolissa Nikolausta saattaa sarvipäinen Krampus, jonka tarkoituksena on rankaista tuhmia lapsia. Berchtesgadenin alueella järjestetään jopa tapahtuma, jossa pelottaviksi Kramperleiksi pukeutuneet ihmiset kulkevat suurina joukkoina pelottelemassa kelloineen paikallaolijoita.

Eräs tunnetuimmista saksalaisista jouluperinteistä lienee joulutori, joka tunnetaan nimellä Weihnachtsmarkt tai Christkindlmarkt. Joulutoreille mennään viettämään aikaa, ostamaan joululahjoja ja nauttimaan joulun tunnelmasta.

Frohe Weihnachten!

Kukon messu – Espanja

Suurin osa espanjalaisista osallistuu jouluaattoyönä keskiyön messuun, joka tunnetaan nimellä La Misa Del Gallo, kirjaimellisesti ”Kukon messu”. Messun nimi juontaa juurensa tarinasta, jonka mukaan kukko lauloi sinä yönä, kun Jeesus-lapsi syntyi.

Joulukuun 28. päivä, Día de los santos inocentes eli viattomien lasten päivä Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa, vastaa meidän aprillipäiväämme. Ihmiset tekevät hauskoja piloja ja kertovat vitsejä. Inocente-sana ei olekaan suomeksi vain ”viaton”, vaan myös ”helposti nenästä vedettävä”!

Loppiaisena, 6.1., Espanjassa vietetään Kuninkaiden päivää, jolloin itämaan kolmea tietäjää juhlistetaan syömällä kuninkaiden kakkua (Roscón de Reyes).

Feliz navidad!

Uudenvuoden Pakkasukko – Venäjä

Venäjällä vuoden kohokohta on uusivuosi (новый год, novyi god). Venäläiseen uuteenvuoteen kuuluu tiukasti Pakkasukko, Дед Мороз, Ded Moroz, joka on pukeutunut turkissomisteiseen takkiin ja pyöreään lakkiin. Pakkasukolla on pitkä, valkoinen parta ja hän kulkee valjakolla. Pakkasukko kulkee jakamassa lahjoja ja toteuttamassa toiveita.

Perinteisesti Venäjällä toivotetaan uuttavuotta sanomalla ”S Novym Godom!

Venäjällä joulu on melko uusi asia, ja sitä on juhlittu vasta vuodesta 1991. Se ei ole yhtä suosittu juhla kuin uusivuosi. Joulua vietetään Venäjän ortodoksikirkon käyttämän juliaanisen kalenterin mukaan 25.12., joka useimmissa maissa käytetyn gregoriaanisena kalenterin mukaan on vasta tammikuun 7. päivä.

Счастливого рождества!

Friteerattua kanaa joulupöytään – Japani

Joulua on vietetty Japanissa vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen ajan. Se ei ole uskonnollinen pyhä, vaan sen tarkoitus on enemmänkin levittää iloa ja onnellisuutta. Jouluaatosta puolestaan on muotoutunut romanttinen päivä, joka muistuttaa ystävänpäivää. Pariskunnat antavat lahjoja ja menevät ulos syömään. Onkin erittäin vaikeaa saada japanilaisesta ravintolasta pöytävaraus jouluaattona!

Joulupäivänä syödään usein friteerattua kanaa. Vuonna 1974 ravintolaketju KFC eli Kentucky Fried Chicken käynnisti kampanjan ”Kentuckya jouluksi” (kurisumasu ni wa kentakkii), ja se osoittautui menestykseksi. Sen jälkeen japanilaiseen joulunviettoon on kuulunut KFC:n friteerattu kana.

Japaniksi joulua voidaan toivottaa sanomalla meri kurisumasu (hiragana: めりーくりすます; katakana:メリークリスマス).

Presepe ja panettone – Italia

Monissa maissa joulua aletaan valmistella yhä aiemmin, mutta italialaisen perinteen mukaan jouluvalmistelut alkavat vasta yhdeksän päivää ennen joulupäivää. Näitä yhdeksää päivää kutsutaan nimellä la Novena di Natale.

Italiassa tärkeimpiin jouluperinteisiin kuuluu seimikuvaelma. Napolin kaupunki on maailmankuulu seimistään, joita kutsutaan nimellä Presepe Napoletano. Kuvaelma voi olla metrejä korkea ja sen valmistamiseen käytetään luonnosta löytyviä materiaaleja, kuten mehiläisvahaa, tuhkakiveä ja oliivipuun oksia. Kuvaelmat ovat vakiintuneet myös koteihin.

On tavallista, että jouluaattona Italiassa ei nautita lihaa. Tyypillisesti tällöin syödään kevyt ateria merenelävistä, jonka jälkeen lähdetään keskiyön messuun (Santa Messa di Natale). Messun jälkeen on tulevan vuoden toiveita symboloivan Panettone-joulukakun aika.

Buon natale!

Herkullinen halko – Ranska

Ranskassa jouluna kodeissa poltetaan kirsikkapuusta tehtyjä jouluhalkoja (bûche de Noël). Halko tuodaan kotiin jouluaattona ja siihen pirskotellaan punaviiniä, jotta se tuoksuisi sitä poltettaessa. Perinteisesti halko ja kynttilät jätetään yön ajaksi palamaan, ja niiden luo asetellaan ruokaa ja juomaa mahdollisesti ohikulkevien Neitsyt Marian ja Jeesus-lapsen varalta.

Jouluateria, jota kutsutaan nimellä Réveillon, nautitaan jouluaattona tai keskiyön messun jälkeen. Joulupöydässä on tarjolla kalkkunaa, hanhea, ostereita, rapuja, riistaa ja juustoja. Jälkiruuaksi syödään usein mitäpä muutakaan kuin jouluhalon näköinen kakku!

Joyeux Noël!

Valkoinen joulu? – Iso-Britannia

Isossa-Britanniassa lapset uskovat, että joulupukki (Father Christmas tai Santa Claus) jättää lahjat takan tai sängyn reunalle ripustettaviin sukkiin. Lapset varautuvat pukin tuloon jättämällä tälle perinteisiä piirakoita ja juotavaa.

Monet kylät ja kaupungit koristellaan mahtavin valoin, ja niiden sytyttämistä juhlitaan suurin menoin. Valot ovat vuosi vuodelta mahtavampia, ja tuhannet ihmiset menevät katsomaan valojen sytyttämistä marraskuun alussa.

Isossa-Britanniassa ei sada lunta kovin usein, mutta valkoista joulua (white Christmas) odotetaan joka vuosi. Brittiläisen määritelmän mukaan joulu on valkoinen, jos yksikin lumihiutale on nähty leijailemassa joulupäivän aikana! Määritelmää käyttää myös maan virallinen meteorologinen laitos.

Merry Christmas!

Joulupukin maa – Suomi

Suomihan on tunnetusti maa, jossa Joulupukki asustaa. Lapset ja aikuiset ympäri maailman lähettävät joululahjatoiveensa kirjeitse Korvatunturille, ja Pukki saakin olla ahkera vastaamaan, sillä kirjeitä tulee vuosittain noin puoli miljoonaa.

Ennen Joulupukkia Suomessa tunnettiin pukintaljaan pukeutunut Nuuttipukki, joka kulki talosta toiseen mekastamassa ja säikyttelemässä lapsia. Pukki saattoi jakaa lahjoja, mutta myös rangaistuksia. Kun punanuttuinen Santa Claus rantautui Suomeen, alkuperäinen nimi kuitenkin säilyi, vaikka Joulupukilla ei enää pukintaljaa olekaan.

Suomessa myös eläimiä muistetaan jouluna. Monet ripustavat linnuille lyhteitä ja talipalloja, jotta pienet ja nälkäiset nokat saisivat syödäkseen.

Eikä tietenkään mikään voita joulusaunaa!

Hyvää joulua!

Opi kieliä

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.