Articles

Näin teet kielten opiskelusta yksinkertaista

Kesäkuu 30, 2017

Usko pois – kielten oppiminen on helppoa

Minulle kielten opiskelu on ollut aina helppoa. Näin olen ainakin aina uskonut (tai uskotellut itselleni).

En koe kielten oppimista tylsänä puurtamisena, vaan todella mielenkiintoisena ja kivana tekemisenä. Haluan oppia koko ajan lisää ja tulla paremmaksi. Uskon, että tällä asenteella oppiminen oikeasti myös sujuu helpommin.

Mielestäni yksi suurimmista ongelmista kielten oppimisessa on uskomus siitä, että kielten oppiminen on vaikeaa. Jos uskoo, että kielten oppiminen on hankalaa ja tylsää, siitä alitajuisesti tekee itselleen hankalaa ja tylsää.

Jos paksut teksti- ja tehtäväkirjat ahdistavat, unohda ne. Kokeile oppimismetodia, joka tuntuu sinusta kivalta (kts. täältä blogipostaus parhaimmista itseopiskelumetodeista). Todennäköisesti se myös toimii sinulla parhaiten!

 

Älä keskity kielioppiin

Kielioppia ei ole tarkoitus opetella lukemalla kielioppikirja kannesta kanteen tai opettelemalla ulkoa jokainen kielioppisääntö.

Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä, että esimerkiksi verbien taivutustaulukot olisivat hyödyttömiä. Itse asiassa ne ovat erittäin hyödyllisiä, mutta niiden ulkoa opettelun ei tulisi olla itsetarkoitus. Sen sijaan kielioppisääntöjen tulisi olla välineitä, joiden avulla voit tuottaa kokonaisia lauseita ja saada asiasi kommunikoitua.

grammar

Kieliopin takia on turha stressata.

Minulle kielioppikirjan tai -taulukon pääasiallinen tehtävä on vastata kysymyksiin, joita herää, kun opiskelen kieliä muilla tavoin tai käytän niitä. Saatan esimerkiksi haluta tietää, miten verbi taipuu teitittelymuodossa, jotta osaan olla kohtelias, kun asioin vaikkapa espanjalaisessa kahvilassa.

 

Sanasto on kaiken perusta

Kun opiskelet uutta kieltä, keskity aiheisiin, jolla on merkitystä sinun elämässäsi tai joita tarvitset arjessasi. Opettele kertomaan perheestäsi, harrastuksistasi, kotikaupungistasi ja unelmistasi.

Jos olet kiinnostunut esimerkiksi ruoanlaitosta, aloita opiskelu ruoka-aiheisista sanoista (kts. myös postauksemme Näin opit kieltä ruoan avulla). Jos intohimosi on matkailu, keskity matkoilla tarvittaviin aiheisiin.

food vocabulary

Kukaan ei välitä virheistäsi

Puhumisen aloittaminen on suurimmalle osalle meistä ihan kamalaa.

Minuakin jännittää todella paljon puhua vierasta kieltä – varsinkin natiivien kanssa! Se on alussa ihan hirveää. Koska olen paniikissa, teen paljon virheitä, joudun hakemaan sanoja ja käytän hassuja ilmaisuja.

Hävettää, mutta todellisuudessahan ketään ei kiinnosta.

Kukaan muu ei välitä virheistäni tippaakaan.

Kokeile kääntää asia toisin päin: jos joku ulkomaalainen turisti tai maahanmuuttaja yrittää puhua äidinkieltäsi ja tekee virheitä, mitä ajattelet? Todennäköisesti sinusta on vain hienoa, jos joku uskaltaa yrittää puhua paikallista kieltä. Ehkäpä haluat jopa auttaa häntä täydentämällä hänen lauseensa tai vastaamalla hänelle hitaalla, selkeällä kielellä eleitä apuna käyttäen.

Virheiden pelko ja häpeä ovat voimakkaita, rajoittavia tunteita, joista kannattaa pyrkiä eroon kaikin mahdollisin keinoin. Sen sijaan että ajattelisit ”Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua?”, ajattele ”Mikä on parhainta, mitä voi tapahtua?”

travel

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.