Articles

Taikoja, tulia ja tanssia: juhannus Suomessa, Ruotsissa ja Espanjassa

Kesäkuu 20, 2017
Midsummer in Sweden

Suomalaisten mielestä juhannus on vuoden toiseksi paras juhla (kaikkein paras on joulu). Täällä Pohjolassa meillä on juhannuksena tapana saunoa, grillata, poltella kokkoja, tanssia ja tehdä taikoja (kuten juosta alasti ympäri peltoja).

Ruotsalaiset tykkäävät edellä mainittujen lisäksi myös pystytellä salkoja ja tanssia niiden ympärillä. Molemmissa maissa kansa vaeltaa jo torstaina tai perjantaina kaupungeista mökeille, koristelee ovenpielet koivuilla ja alkaa valmistautua suureen juhlaan.

Midsummer in Finland

Erilaisten taikojen ja rituaalien avulla pyritään varmistamaan hedelmällisyys eli hyvä sato ja naimaonni. Nuoret tytöt keräävät kukkia tyynyn alle, jotta tuleva puoliso ilmaantuisi sitten juhannusyönä unessa heille.

Pahat henget karkotetaan polttamalla kokkoja ja juopottelemalla. Erään vanhan uskomuksen mukaan sadosta tuli sitä parempi, mitä enemmän juhannuksena juopoteltiin.

 

Juhannus turisteille

Jos suuntaat juhannuksena Ruotsiin, suosittelen opettelemaan ulkoa ruotsalaisten suosituimman juomalaulun “Helan går”, jonka sanat löytyvät esim. täältä. Melodian kuulet esimerkiksi tässä videossa Malin Akermanin laulamana.

Ruotsalaiset rakastavat yhteislauluja, ja tätä laulua tulet tarvitsemaan juhannuksena ehdottomasti.

Jos matkustat juhannuksena Suomeen, pakkaa mukaan ainakin sadetakki, hyttysmyrkkyä ja alkoholipitoista evästä (alkoholi on Suomessa erittäin kallista). Uikkareita ei oikeastaan tarvitse, sillä mökeillä uidaan alasti.

Huomioi, että sekä Suomessa että Ruotsissa suurin osa kaupungeista on juhannuksena autioita ja kaupat kiinni.  Parhaiten pääset menoon mukaan, kun tuppaudut paikallisten joukkoon ja yrität keplotella itsellesi kutsun joihinkin mökkibileisiin.

Jos tämä ei onnistu, googlaa lähin tanssilava tai leirintäalue. Jos olet Tukholmassa, suuntaa Skansenille, jossa järjestetään kaupungin suurin juhannusfestivaali. Helsingin perinteinen kaupunkijuhannus järjestetään Seurasaaressa.

 

Espanjalainen juhannus

Espanjassa juhannusaattoa kutsutaan nimellä ”La noche de San Juan”. Parhaimmat bileet löytyvät hiekkarannoilta, jonne ihmiset kokoontuvat syömään, juomaan ja hyppimään (hieman vaarallisen näköisesti) sytyttämiensä nuotioiden yli. Uskomusten mukaan nuotion yli hyppiminen puhdistaa synnit ja polttaa pois kaikki ongelmat.

Midsummer in Spain

Rannalle kannetut kaiuttimet pauhaavat täysillä ja ilotulitukset paukkuvat. Keskiyöllä kaikki juoksevat mereen yhtä aikaa. Kasvot ja jalat tulee pestä kolmeen kertaan. Näin varmistetaan kolmen toiveen toteutuminen ja hyvä onni seuraavaksi 12 kuukaudeksi.

 

 

Hauskaa juhannusta kaikille!

P.S. Suosittelen:

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.