Articles

Jultraditioner runtom i världen

november 30, 2018

Nu för tiden har många länder runtom i världen någon form av etablerade jultraditioner, men som med så mycket annat skiljer sig detaljerna åt från land till land. I dagens blogginlägg har vi samlat exempel på jultraditioner från olika delar av världen. Vem vet – kanske blir du inspirerad att inkludera någon av dessa i ditt eget julfirande?

Ljus i mörkret – Sverige

Lucia, som infaller den 13 december, har firats i över 400 år – och ingen gör det lika bra som svenskarna. Under årets mörkaste dag klär sig sångare i vita nattlinnen och lyser upp hem och hus landet runt. Luciatåget leds av en lucia som bär ett rött sidenband runt midjan och en krona av ljus på huvudet.

Den berömda Gävlebocken är även den en del av den traditionella svenska julen. Denna enorma, 13 m höga bock består av en metallram som kläs i strå första advent. Den har byggts upp på nytt varje jul sedan 1966. Förra året lyckades man undvika vandalisering, men allt som allt har bocken eldats upp eller förstörts 37 gånger. Det har blivit något av ett internationellt tidsfördriv att se vad som händer med bocken varje år.

Den 13 januari, Tjugondag Knut, markerar slutet på den svenska julen. Denna dag uppmärksammas även av finnar, då både finnar och svenskar har som tradition att slänga ut julgranen denna dag – svenskarna har dock lyckats förvandla även detta till en fest.

God jul!

Sankt Nikolaus och den demoniske Krampus – Tyskland

I Tyskland inkluderar julförberedelserna att göra eller köpa en adventskrans (Adventskranz). Den gröna kransen har rum för fyra stycken ljus som man sedan tänder i tur och ordning varje advent.

Nikolausdagen (Nikolaustag) infaller den 6 december. Fastän Nikolaus precis som jultomten delar ut presenter till barnen är de inte samma person. I södra Tyskland, Österrike och Tyrolen åtföljs till exempel Nikolaus av den demoniske Krampus som straffar stygga barn. I Berchtesgaden-området håller man till och med en festival där folk klär ut sig till skräckinjagande Kramperl och använder klockor för att skrämma publikmassan.

Men en av de kanske mest kända tyska jultraditionerna är ändå den årliga julmarknaden, känd som Weihnachtsmarkt eller Christkindlmarkt. Julmarknaden är till för att umgås med vänner, köpa julklappar och njuta av julefriden.

Frohe Weihnachten!

Misa del Gallo – Spanien

De flesta spanjorer går på midnattsmässa på julafton. Denna julmässa går under namnet La Misa Del Gallo, bokstavligen ”tuppens mässa”. Namnet har sitt ursprung i en legend som hävdar att en tupp galde natten då Jesus föddes.

Den 28 december firar Spanien och Latinamerika Día de los santos inocentes eller Värnlösa barns dag, vilket kan jämföras med första april. Dagen inkluderar bland annat att spela spratt och skämta med andra – inocente betyder ju trots allt inte bara ”värnlös”, utan även ”lättlurad”!

På trettondagen den 6 januari firar spanjorerna de heliga tre konungarnas dag. De tre vise männen firas med konungskaka, Roscón de Reyes.

Feliz navidad!

Nyår och farbror Frost – Ryssland

I Ryssland infaller inte årets höjdpunkt på julafton, utan på nyårsafton (новый год, novyi god). En av det ryska nyårsfirandets huvudroller spelas av farbror Frost, Дед Мороз (Ded Moroz), en man klädd i pälsrock och rund hatt. Farbror Frost, vars uppgift är att dela ut presenter och uppfylla önskningar, har precis som jultomten ett långt vitt skägg och kan oftast ses åka runt i en släde dragen av hästar.

För att önska någon gott nytt år på ryska, säg: “С Новым Годом!” (S Novym Godom!)

Jul i dess moderna betydelse är ett relativt nytt fenomen i Ryssland, där det dök upp först 1991. Det är fortfarande inte lika populärt som nyår. Enligt den julianska kalendern, vilket är kalendern som används av den ryska ortodoxa kyrkan, infaller juldagen oftast den 7 januari.

Счастливого рождества!

Grillad kyckling till jul – Japan

I Japan har man bara firat jul i ett par decennium. Japanerna anser inte julen vara en religiös högtid utan ser det snarare som ett tillfälle att sprida glädje i allmänhet. Faktum är att julafton i Japan har förvandlats till en dag som i viss mån kan jämföras med alla hjärtans dag. Par ger varandra presenter och går ut och äter middag tillsammans. Just middagstraditionen är så populär att det nästan är omöjligt att boka bord på japanska restauranger på julafton.

Grillad kyckling hör till den populäraste julmaten i Japan. År 1974 introducerade restaurangkedjan KFC eller Kentucky Fried Chicken en ”Kentucky till jul”-kampanj (kurisumasu ni wa kentakkii) som blev en stor succé. Ända sedan dess har KFC:s friterade kyckling varit en del av den japanska julen.

Om du vill önska någon god jul på japanska kan du säga: meri kurisumasu (Hiragana: めりーくりすます; katakana:メリークリスマス).

Presepe och panettone – Italien

I vissa länder känns det som att julen börjar tidigare och tidigare för varje år, men enligt italienska traditioner sätter julförberedelserna igång endast nio dagar före juldagen. Dessa nio dagar kallas la Novena di Natale.

I Italien representerar julkrubban en av de allra viktigaste jultraditionerna. Staden Neapel är världsberömd för sina julkrubbor, vilka kallas för Presepe Napoletano. Krubban, som kan vara flera meter hög, tillverkas av naturmaterial som bivax, pimpsten och olivgrenar. Det är även vanligt att hitta julkrubbor hemma hos folk.

Många italienare väljer att inte äta kött på julafton. Julbordet är ofta relativt litet och fokuserat på skaldjur och när man har ätit klart går många på midnattsmässa (Santa Messa di Natale). Efter mässan är det dags för julkakan panettone som symboliserar önskningar inför det kommande året.

Buon natale!

En smakrik stock – Frankrike

I Frankrike bär man på julafton hem stockar av körsbärsträ (bûche de Noël) som smörjs in i rödvin och därefter eldas upp, vilket fyller hemmet med djuvliga dofter. Enligt traditionen ska man låta stocken och ljusen stå framme hela natten tillsammans med mat och dryck ifall Jungfru Maria och Jesus skulle råka titta förbi.

Det franska julbordet, Réveillon, äts på julafton eller efter midnattsmässan. Bordet dukas då upp med kalkon, gås, ostron, räkor, vilt och ost. Desserten är – såklart – i formen av en julstock.

Joyeux Noël!

Vit jul? – Storbritannien

I Storbritannien tror barnen på en jultomte eller tomtefar som på julaftonsnatten lägger julklappar i julstrumpor som hänger från spiselkransen eller sängkanten. Det är vanligt att folk ställer ut en bit köttpaj och något att dricka till tomten.

Många byar och städer är utsmyckade med stora ljusspektakel som tänds i samband med ett stort firande i början av november, då tusentals britter flockas för att beundra skådespelet – som blir större och större för varje år som går.

Storbritannien får som bekant inte särskilt mycket snö under vintern, men det hindrar inte folk från att önska sig en vit jul. Den brittiska definitionen av en vit jul – som även används av den nationella vädertjänsten – är dock något begränsad: folks önskningar går i uppfyllelse så länge minst en snöflinga skådas under juldagen.

Merry Christmas!

Jultomtens hemland – Finland

Finland är som alla vet tomtens hemland. Varje år skickar runt en halv miljon barn och vuxna från hela världen sina önskelistor till jultomtens address på Korvatunturi, ett fjäll på gränsen mellan Finland och Ryssland.

Innan jultomtens ankomst trodde finnarna på Nuuttipukki, en figur liknande Krampus som var klädd i skinnet från en getabock (pukki) och som gick från hus till hus och skrämde barn. Nuuttipukki kunde både dela ut julklappar och straff. När den rödklädda jultomten dök upp i Finland dröjde sig en del av det gamla namnet kvar, vilket är anledningen till att han i Finland är känd som Joulupukki (bokstavligen ”julbocken”).

Finnarna tycker om att ge julklappar även till djur. Många lägger till exempel ut korn och talg till de små hungriga fåglarna som inte har flygit söderut över vintern.

Och sist men definitivt inte minst: ingenting är bättre än en julbastu!

Hyvää joulua!

Lär dig språk

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.