Artikkelit

Ahdistaako pimeä vuodenaika? Kokeile hyggeä ja lagomia!

Marraskuu 13, 2018

Pohjoisen talvi on pitkä ja ankara. Tutustuimme tanskalaiseen ja ruotsalaiseen tapaan selvitä ja jopa nauttia pimeästä vuodenajasta. 

Tanskassa talvea lähestytään hymyssä suin hyggen ansiosta. Hygge on tanskan kielen oma käsite, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa ihanaa tunnelmaan heittäytymistä, mukavaa yhdessäoloa ja hetkestä nauttimista. Hyggeilijä ei anna talven pimeyden lannistaa vaan nauttii mahdollisuudesta viettää aikaa sisätiloissa tunnelmoiden. 

Ruotsalaisten vastine hyggelle on lagom. Lagom on ruotsin kielessä laajalti käytetty termi, joka kiteyttää skandinaavisen kansanviisauden yhdellä sanalla. Käsitteelle ei ole olemassa suoraa käännöstä, mutta vapaasti suomennettuna lagom tarkoittaa kohtuutta ja riittävyyttä – sitä, että kaikkea on juuri sopivasti.

Termi on uskomusten mukaan peräisin viikinkien aikakaudelta: iltaisin viikingit istuivat yhdessä nuotion äärellä syömässä yhdessä. Ilmaisu ”laget om” eli ”joukon ympäri” kuvasi sitä, kuinka paljon kukin sai ottaa ruokaa yhteisestä annoksesta, jotta siitä varmasti riitti kaikille. Aikojen saatossa ”laget om” on lyhentynyt muotoon ”lagom”.

Lagom ei ole hetkellinen tila, vaan tasapainoinen tapa katsoa maailmaa. Tämä sisäinen tasapaino kantaa myös läpi pimeiden talvikuukausien. 

Opi ruotsia WordDivella

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.