Articles

Blir du deppig av mörkret? Testa hygge eller lagom!

november 13, 2018

Vintern i Norden kan vara lång och svår, men danskarna och svenskarna har hittat egna sätt på vilka de kan göra dem bekväma eller till och med njutbara – och vi har tagit reda på deras hemligheter.

I Danmark möter man vintern med ett leende, mycket tack vare hygge. Hygge är ett danskt koncept som löst kan översättas till att njuta av atmosfären, det trevliga sällskapet och stunden. Med hygge avses att inte låta mörkret vinna, utan att se det som en chans att få tillbringa tid inomhus i en mysig och hemtrevlig atmosfär.

Sveriges svar på hygge är lagom. Lagom är ett typiskt svenskt ord som perfekt sammanfattar den skandinaviska visheten. Lagom kan vara svårt att definiera – och ännu svårare att översätta till andra språk – men hänvisar i stort till måttlighet eller att ha precis rätt mängd av något.

En del har framställt hypotesen att termen kan spåras ända tillbaka till vinkingatiden, då vikingarna satt runt en eld och åt tillsammans. Uttrycket ”laget om” beskrev hur mycket mat varje person fick ta från den gemensamma grytan för att det skulle räcka till alla. Med tiden förkortades ”laget om” till ”lagom”.

Lagom är inte ett övergående tillstånd, utan snarare ett balanserat perspektiv på livet. Denna inre balans hjälper dig ta dig igenom även de allra mörkaste vintermånaderna.

Lär dig språk med WordDive

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.