Artikkelit

“Pysy uteliaana” – haastattelussa ex-arkkitehti, nykyinen eräopas Chris Mount

Tammikuu 5, 2018

Muutama vuosi sitten englantilainen arkkitehti Chris Mount tajusi, ettei nauttinut työstään lainkaan. Toimiston sijaan hän olisi halunnut viettää päivänsä ulkona luonnossa. Kuukaudet kuluivat, ja Chris ymmärsi, ettei hän oikeastaan tehnyt juurikaan sellaisia asioita, jotka todella tuottivat hänelle iloa.

Nykyään Chris työskentelee huskyoppaana Taivalkoskella ja käyttää aikansa juuri niihin asioihin, joista hän nauttii: seikkailuihin erämaassa ja jatkuvaan uuden oppimiseen. Miten tämä kaikki oikein tapahtui?

“Kun olin kyllästynyt elämääni ja jättänyt työni arkkitehtina, osallistuin 10 kuukauden kansainväliselle eräopaskurssille Kurussa. Kurssin suoritettuani työskentelin Englannissa vielä vuoden eräoppaana ja sitten palasin Suomeen aloittaakseni työt huskyfarmilla”, Chris selittää.

“Silloin suunnittelin viettäväni Suomessa noin puoli vuotta ja asetin itselleni haasteen: halusin oppia sujuvan suomen viidessä kuukaudessa“, tämä rohkea nuorimies jatkaa valloittava hymy kasvoillaan. Tuosta lupauksesta on kulunut nyt noin vuosi ja ainakin tämän haastattelun perusteella tulokset vaikuttavat todella upeilta. Chris ymmärtää kysymyksiäni ja pystyy vastaamaan niihin selkeällä suomen kielellä. Miten hän onnistui?

“Aloitin lukemalla kirjan nimeltä Fluent Forever. Eräs ystäväni suositteli sitä minulle, ja se toimi eräänlaisena perustana koko projektilleni. Kirjassa suositeltiin keskittymään ääntämisen oppimiseen sekä käyttämään kuvia sanaston oppimisen pohjana”, Chris kertoo.

Chris osallistui myös intensiiviselle suomen kurssille ja etsi Hello Talkin kautta kielikaverin, jonka kanssa hän jutteli Skypessä viikoittain. Lisäksi hän harjoitteli sovelluksilla kuten WordDive.

“Opiskelin noin tunnin päivässä aina kun mahdollista. Minulla oli myös suomalainen tuutori, eräs rouva samalta kylältä, jonka kanssa harjoittelin säännöllisesti suomenkielistä keskustelua.”

Seuraavaksi Chris suunnittelee osallistuvansa vielä toiselle intensiivikurssille ja puhuvansa entistä enemmän suomea myös hänen suomalaisten ystäviensä kanssa.

“Puhun noin 30-40 % suomea suomalaisen tyttöystäväni kanssa. Ongelmani on ollut, että suomalaiset puhuvat suhteellisen hyvää englantia ja varsinkin alussa he vaihtoivat keskustelun kielen helposti englanniksi, vaikka olisin kysynyt kysymyksen suomeksi.”

Kun Chrisiltä kysyy, aikooko hän jäädä Suomeen pysyvästi, hän vastaa:

“Mitä kauemmin olen täällä, sitä enemmän rakastun tähän maahan. Eniten Suomessa pidän luonnosta. Täällä on todella paljon erämaata, metsiä ja järviä. Auringonvalon puute on joskus raskasta, mutta toisaalta se saa kesän vaikuttamaan upealta. Rakastan myös suomalaista saunaa ja avantoa.

Mielestäni suomalaiset ovat ystävällistä kansaa. He ovat erityisellä tavalla yhteydessä luontoon ja he haluavat pitää perinteistään kiinni. Minusta se on hienoa. Ikävöin perhettäni ja elämääni Englannissa, mutta täällä on mahtavaa olla ulkona ja retkeillä. Haluan pysyä uteliaana ja myöhemmin katsoa elämääni taaksepäin tyytyväisenä. Haluan pystyä ajattelemaan, että tein kaiken mitä halusin. Tai ainakin yritin parhaani!”

Voit seurata Chrisin elämää ja seikkailuja osoitteessa chrismountadventures.wordpress.com.

Aloita uuden kielen oppiminen

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.