Articles

Behåll nyfikenheten – intervju med Chris Mount, husky-guide och f.d. arkitekt

januari 5, 2018

För ett par år sedan insåg engelska arkitekten Christ Mount att han inte trivdes med sitt kontorsjobb. Han längtade efter naturen och att få uppleva nya äventyr. Det kändes som att livet höll på att passera honom förbi samtidigt som han inte gjorde något av det han faktiskt ville göra.

Idag är Chris en husky-guide i norra Finland som tillbringar sina dagar med att göra det han gillar bäst: vara utomhus, utforska vildmarken och lära sig nya saker, som till exempel finska. Hur hamnade han här?

”Efter att ha sagt upp mig från jobbet gick jag en 10 månader lång internationell vildmarkskurs i Kuru. När kursen var slut åkte jag tillbaka till England för att jobba som friluftsinstruktör, men återvände till Finland året därpå för att jobba som husky-guide i Taivalkoski”, berättar Chris.

”När jag först flyttade hit planerade jag att stanna i Finland i ungefär ett halvår. Jag gav mig själv en utmaning: bli flytande i finska på fem månader”, fortsätter han med ett leende. Resultatet är, om jag får säga mitt, helt fantastiskt. Fastän han ännu inte har uppnått flytande kunskaper har han inga problem med att svara på mina frågor eller hålla enklare konversationer. Hur lyckades han?

”Jag började med att läsa en bok som heter Fluent Forever. Den rekommenderades av en kompis till mig och fick utgöra en slags grund på vilken hela projektet vilade. Den lärde mig att fokusera på uttal och använda mig av bilder istället för översättningar när jag skulle lära mig nya ord”, säger Chris.

Han gick även en intensivkurs, pratade med en språkpartner via Skype en gång i veckan och övade med applikationer som WordDive.

”Jag försökte plugga i ungefär en timme varje dag. Jag hade även en privatlärare i finska – en kvinna som bodde i samma stad som jag – som jag träffade och pratade med regelbundet.”

Härnäst planerar han att läsa ännu en intensivkurs och prata mer finska med sina finsktalande vänner.

”Jag pratar ungefär 30-40 % finska med min finska flickvän. Problemet med finnar är att de är relativt bra på engelska, vilket brukade resultera i att de svarade på engelska trots att jag ställde frågan på finska.”

När jag frågar honom om han kan tänka sig att stanna i Finland svarar han:

”Ju längre jag bor här, desto mer tycker jag om det. Det jag älskar mest med Finland är naturen. Finland består av mycket vildmark och har massvis med skogar och sjöar. Bristen på solljus kan vara jobbigt, men å andra sidan gör det att sommaren känns fantastisk. Jag tycker även om att bada bastu och avanto.”

(För de som inte känner till finsk kultur hänvisar ”avanto” till en isvak som man svalkar sig i efter att ha badat bastu.)

”Och så tycker jag om finnarna. De är trevliga, har en nära relation till naturen och vill gärna hålla kvar vid sina traditioner. Det uppskattar jag. Jag saknar självklart mitt liv och min familj i England, men jag älskar att få tillbringa tid utomhus och åka ut på äventyr. När jag är äldre vill jag kunna se tillbaka på mitt liv och veta att jag har gjort allt jag ville göra. Eller att jag åtminstone gjorde mitt bästa.”

Om du vill läsa mer om Chris äventyr, besök chrismountadventures.wordpress.com.

Kurser i finska

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.