Artikkelit

Kohti tehokkaampaa kielten oppimista – WordDive-metodin tarina

Lokakuu 6, 2014

Newsletter_WK41_(2)

Hyvästä kielitaidosta on tullut tärkeä valttikortti globaalissa maailmassamme. Samalla tehokkaiden ja edullisten kielenoppimistyökalujen kysyntä on kasvanut merkittävästi: haluamme oppia kieliä, mutta emme välttämättä tiedä, mikä olisi paras ja nopein tapa parantaa kielitaitoamme.

WordDive syntyi vastaamaan juuri tähän tarpeeseen, jonka myös WordDiven luoja ja toimitusjohtaja Timo-Pekka Leinonen kohtasi omakohtaisesti etsiessään nuorena miehenä itselleen toimivaa ja nykyaikaista tapaa oppia vieraita kieliä. Seuraavassa Timo-Pekka kertoo meille hieman tarkemmin tarinasta WordDiven takana.


Mistä sait idean lähteä kehittämään kielenoppimisohjelmaa?

 “Olin koulussa tyypillinen matemaattisesti suuntautunut oppilas. Matematiikka, fysiikka ja kemia sujuivat kuin leikiten, englannin oppiminen taas oli tuskaista. Lukion todistuksissa oli rivi kymppejä matematiikassa, mutta kutosia kielissä.

Kun sitten yliopisto-opiskelijana matkustelin ympäri Eurooppaa, huomasin, että jopa yksinkertaisin junalipun ostaminen englanniksi oli minulle vaivalloista. Innokkaana judo-harrastajana halusin myös oppia japania. Aloinkin tutkia, miten voisin pikaisesti parantaa kielitaitoani.

Keräsin johdonmukaisesti tietoa sekä testasin erilaisia metodeja, lähestymistapoja ja tuotteita, mutta melko laihoin tuloksin. Opin kyllä paljon kielten oppimisesta, mutten löytänyt keinoa, jolla itse olisin tehokkaasti kieliä oppinut. Heräsi ajatus sähköisen kielenoppimisohjelman luomisesta: ehkä onnistuisin kieliopinnoissani paremmin, jos ohjelmalla olisi kaikki juuri itseni kaipaamat ominaisuudet.”


Miten ohjelman kehitystyö eteni?

“Aloin koodata ohjelmaa 1980-luvun lopulla opiskellessani ohjelmistotekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Jatkoin ohjelman kehittämistä vuosien varrella muiden töiden ohella väillä tiiviimmin, välillä verkkaisemmin.

Minulla oli myös onnea, koska pitkän työuran saksan ja ruotsin opettajana tehnyt äitini Eila Leinonen antoi vuosien varrella tietotaidollaan tärkeää tukea ohjelman kehittämiselle. Työni Nokialla vei perheeni vuosiksi Saksaan, Japaniin ja Yhdysvaltoihin, mikä puolestaan hyödytti WordDiven kehitystyötä kirkastamalla käsitystäni siitä, miten tärkeää laaja kielitaito on paitsi työelämässä, myös arjessa vieraan kulttuurin ympäröimänä.

Kolmen vuosikymmenen aikana tehdyn tuotekehityksen ja tutkimustyön ja kolmen toimivan prototyypin toteutuksen tuloksena WordDive julkistettiin lopulta pilvipalveluna toukokuussa 2010.”


Minkälaisen vastaanoton WordDive on saanut käyttäjiltä?

“Kantavana ideana oli alusta asti luoda erilaiset yksilölliset oppimistavat huomioiva metodi, joka tekisi kielten oppimisesta vaivatonta, tehokasta ja joustavaa, ja jolla olisi mahdollista saavuttaa selkeitä ja pysyviä tuloksia.

Ilokseni voin todeta, että valittu lähestymistapa kielten oppimiseen on osoittautunut ainakin jossain määrin oikeaksi: WordDive valittiin Suomen parhaaksi e-oppimisratkaisuksi heti julkistamistaan seuraavana vuonna, palvelun käyttäjämäärä on moninkertaistunut vuosittain ja sillä opiskellaan kieliä jo yli 130:ssä maassa ympäri maailmaa.

Käyttäjiltä saatu palaute ja iloiset onnistumistarinat rohkaisevat jatkamaan WordDiven kehittämistä yhä paremmaksi. Alkuperäinen tavoite ei ole muuttunut: se on edelleen kielten oppimisen tekeminen mahdollisimman helpoksi ja hauskaksi – ihan meille kaikille!”

Sukella kieleen!
Mona
WordDive-tiimi

PS. Haastattelemme parhaillamme myös WordDiven käyttäjiä, jotka haluavat jakaa oppimiskokemuksensa muiden käyttäjien kanssa. Kirjoita meille osoitteeseen info@worddive.com, jos sinäkin haluat osallistua!

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.