Uutiskirjeet

WordDive on opettajan kannalta erinomainen järjestely

Lokakuu 16, 2015

”Käytän säästyvän ajan ryhmätöihin ja keskusteluun.”

Barcelonassa asuva Hannu Arvio on opettanut suomea espanjalaisille jo 12 vuotta. ”Olen itse asunut Espanjassa 20 vuotta. Toimin aikaisemmin Radio Novan kirjeenvaihtajana, mutta viimeiset viisi vuotta olen keskittynyt yhdessä kolmen yhtiökumppanini kanssa perustaman yksityisen kielikoulun markkinointiin ja opetustoimintaan.”

Arvion ja kumppaneiden luotsaama Institut Nórdic on Barcelonassa toimiva pohjoismaisten kielten ja kulttuurien keskus, jolla on pitkät perinteet. Ennen kaupallista kielikoulutoimintaa ja yhtiöittämistä vuonna 1927 perustettu yhdistys toimi Club Escandinavona, jonka puitteissa Barcelonassa asuvat pohjoismaalaiset järjestivät toimintaa ja tapasivat toisiaan.

”Meillä Institut Nórdicissa WordDiven Laaja suomi -kurssipaketti on osa opetusmateriaalia ja kuuluu kurssin hintaan. Tulokset ovat olleet erittäin hyviä – WordDive antaa suorastaan turboboostin opintojen vauhdille. WordDiven ansiosta sanasto on hallussa, ääntäminen paranee ja kirjoitusvirheitä ei juurikaan tule.”

Arvio kertoo, että WordDiven käyttäminen opetusmateriaalina on myös opettajan kannalta erittäin hyvä järjestely. ”Voin ulkoistaa aikaa vievät sanastoharjoitukset ja käyttää säästyvän ajan kielen tuottamisen harjoitteluun: teemme esimerkiksi paljon ryhmätöitä ja suullisia harjoituksia.”

Kieli täytyy hoksata itseHannu Arvio

Arvion mukaan myös monet kielioppiasiat on harjoiteltu WordDivella siihen pisteeseen, että niitä ei tarvitse enää selittää opiskelijoille. ”Opiskelijat ovat esimerkkilauseissa nähneet kielioppia ihan käytännössä. Kun sitten näytän heille esimerkiksi jonkun kielioppitaulukon, he kokevat ahaa-elämyksen”, Arvio selittää.

Arvio uskoo, että yksi opettajan tärkeimmistä tehtävistä on pitää oppilaat motivoituneena. ”Kieli täytyy hoksata itse. Minun tehtäväni on ohjata oppilaat saavuttamaan sellaisia heureka-hetkiä.”

Toinen tärkeä motivaatiota edistävä tekijä on Arvion mielestä hyvä yhteishenki. Sen takia Arvion tunneilla tehdään paljon ryhmätöitä, jutellaan suomalaisesta kulttuurista, käydään yhdessä kahvilla ja järjestetään jopa suomalainen jouluateria. ”Haluan, että oppilaat tulevat tunneilleni myös, koska siellä on kivaa ja kavereita.”

Arvion mukaan WordDive koukuttaa tietyntyyppisiä ihmisiä todella tehokkaasti. ”Yhtäkkiä huomaan, että jostakin oppilaastani on tullut himo-opiskelija. Hänen innostuksensa tarttuu muihinkin ryhmäläisiin, kun he huomaavat, miten paljon enemmän WordDivea ahkerasti käyttänyt osaa.”

Virheitä ei saa pelätä

Arvion tunneilla ei tarvitse pelätä virheitä: ”Suomalaisen sanan voi päättää yli 2000 eri tavalla ja verbityyppejäkin on 45. On siis aivan mahdotonta tuottaa heti täydellisiä lauseita. Käytän punakynää hyvin valikoiden. Mielestäni tärkeintä on keskittyä kommunikointiin”, Arvio painottaa.

Arvion kokemuksen mukaan hänen käyttämänsä metodit toimivat ainakin espanjalaisten aikuisopiskelijoiden kanssa erittäin hyvin. Hän uskoo myös, että ne voisivat olla jossain määrin sovellettavissa suomalaiseen kieltenopetukseen yleisemminkin, tai ainakin maahanmuuttajien suomen opetukseen.

”Suomen kielessä on muutamia hankalia juttuja, kuten sanatyypit ja sanavartaloiden muutokset eri taivutusmuodoissa. Esimerkiksi sana yksi taipuu inessiivissä muotoon yhdessä. Näillä kahdella sanamuodolla on vain yksi yhteinen kirjain! Tällaiset tapaukset aiheuttavat minunkin tunneillani hetkittäisiä naamojen venähdyksiä. Juuri sen takia on tärkeää, että on jo tätä aiemmin saanut opiskelijat ymmärtämään, ettei kaikkea tarvitse heti oppia ja että virheet ovat täysin sallittuja”, Arvio tähdentää.

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.