Articles

Glöm ursäkterna: du kan också!

september 28, 2018

”Jag är för gammal.”
”Jag skulle vilja lära mig tyska, men det är för svårt.”
”Jag har aldrig och kommer aldrig att bli bra på språk.”

Här ovan ser du några av de vanligaste ursäkterna folk ger för att inte lära sig främmande språk.

Ålder är en fördel – oavsett hur gammal du är

Folk tror ofta att man bara kan lära sig språk när man är ung och att högre åldrar är en börda. Det är inte helt sant – faktum är att erfarenheterna vi samlar på oss under livet ofta är en fördel i språkstudierna.

Vuxnas kognitiva förmågor är mer välutvecklade än barns, vilket är anledningen till att de kan förstå reglerna och teorierna bakom ett språk på en helt annan nivå än de minsta. Då de flesta vuxna även är mer motiverade att lära sig språk jämfört med när de gick i skolan förbättras deras chanser att lyckas i en studiemiljö ytterligare.

Det finns inga svåra språk

Ett språks upplevda svårighetsgrad beror helt och hållet på språkelevens modersmål och övriga språkkunskaper. Språket du anser vara svårt kan te sig enkelt för nån annan – och vice versa. Det handlar mer om attityd och motivation!

Om man har intalat sig själv att ett språk är svårt kommer det att bli en utmaning att släppa den känslan och faktiskt lära sig något, trots att man i själva verket kan lära sig valfritt språk bara man anstränger sig och etablerar en fungerande studierutin.

Vuxna språkstudier skiljer sig från skollektionerna

Många kanske också tror att eftersom de inte kunde lära sig franska i skolan kan de inte göra det nu heller. Men det krävs inte extraordinära gener eller perfekt positionerade stjärnor för att man ska kunna lära sig ett nytt språk. Alla kan lära sig språk, oavsett ålder, omständigheter eller tidigare studieerfarenheter. Allt man behöver är en nypa tur, massvis med motivation och en lämplig mängd lämplig attityd.

Relaterade inlägg (på engelska):
https://www.worddive.com/blog/what-is-the-best-age-to-learn-a-language/

 

Dyk ner i språk!

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.