Articles

Rodolfo och David förälskade sig i finskan

augusti 28, 2015

”Definitivt aurinko (solen). Det låter så vackert och påminner mig om den magiska AURYN-talismanen i ’Den oändliga historien'”, säger katalanen Rodolfo Garrido Andrés som svar på frågan om vilket finskt ord som är hans favoritord.

Rodolfo började läsa finska för ett par år sedan efter att han hade börjat dejta en finne. ”Språkstudierna var ett sätt att visa respekt för honom. Det var ingenting jag behövde göra, men jag älskar språk! Vi är inte tillsammans längre men jag har ändå fortsatt med finskstudierna. Jag tyckte att det skulle vara synd att bara ge upp.”

Rodolfo and David

Förra hösten hittade han en privat språkskola, Institut Nórdic, som erbjöd kurser i nordiska språk och nordisk kultur i Barcelona. Rodolfo anmälde sig till en kurs i finska. Runt samma tid var det annan ung man i Barcelona som fann sig fascinerad av det finska språket. David Lozano de Rossello hade mött en finsk tjej i Dublin och förälskat sig i hur hon pratade. ”Första gången jag hörde henne prata finska tänkte jag: vilket vackert och utmanande språk. Tänk vad kul det skulle vara att få lära sig det! Jag började mina studier på Institut Nórdic samtidigt som Rodolfo”, berättar han.

david_SWE

David studerade med WordDive i åtta månader i runt en och en halv till två timmar per dag. På den tiden lyckades han avancera från noll till nivå B2.2. ”Jag läste alla kurser i finska som WordDive har. Jag övade i den takt som programmet rekommenderade. Jag lärde mig över 3 400 ord”, säger han. Han tycker att programstudierna var lätta då studieobjektet alltid inkluderade en bild. ”Jag har ett visuellt minne, så bilderna är viktiga för mig. Jag är även bra på att komma ihåg när man ska sätta prickarna över a och o eftersom WordDive kräver att man stavar ordet korrekt.”

Davids favoritord är sisu (envishet), dels för att det är ett sådant finskt ord och dels för att det är vad som krävs om man ska lära sig finska. Idag studerar han på Helsingforsnejdens sommaruniversitet, men han ska snart åka tillbaka till Barcelona och börja arbeta på familjeföretaget som hans pappa driver.

rodolfo_SWE

Rodolfo har också studerat i snabb takt. Han har lärt sig lite över 1 800 studieobjekt på permanent bestående nivå, vilket innebär att han snart kommer att uppnå nivån självständig användare (B2). ”Ibland studerar jag i upp till två timmar per dag. För mig känns studierna med WordDive inte som ett jobb då jag aldrig behöver sitta och medvetet memorera saker. Jag tittar på böjningen i exempelmeningarna och försöker förstå hur meningarna är uppbyggda. Jag är faktiskt något av en grammatiknörd: redan innan jag hade börjat mina studier på Institut Nórdic hade jag beställt och slukat en bok om finsk grammatik från Amazon.”

Sommarens resa till Finland var Rodolfos första besök i landet, men David hade varit där en gång tidigare under vintern för att få en sann bild av hur landet såg ut. ”Vi besökte Sveaborgs sjöfästning i Helsingfors och jag frös nästan ihjäl. Mina finska kompisar hävdade dock att det inte ens var särskilt kallt den vintern. Jag var tvungen att köpa en riktig vinterjacka här, annars skulle jag aldrig ha klarat det”, berättar han och skrattar.

Precis som David har Rodolfo ett jobb som väntar på honom i Barcelona. Han jobbar i en bokhandel men ser sig om efter nya möjligheter och planerar att flytta till Finland. Han skulle vilja läsa översättning och tolkning. ”Det bästa med Finland är naturen. Den är imponerande vacker. Midnattssolen är helt otrolig!”

Båda spanjorerna tycker att finnarna är trevliga och bemöter dem väl när de försöker prata finska. ”När man använder det inhemska språket kommer man på något sätt närmare folk. Det blir lättare att kallprata och man inser att vi kanske trots allt inte är så olika”, säger Rodolfo.

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.