Articles

Europas dolda pärlor – våra favoritresmål

juni 6, 2017

Funderar du fortfarande på vad du ska göra i sommar? Vill du testa något nytt utöver de vanliga turistfällorna?

Här nedan har vi samlat våra bästa tips och rekommendationer på dolda destinationspärlor i Europa. Följande resmål är väl värda ett besök om du är på jakt efter något annorlunda och spännande.

 

Österrike: Linz

Vår sommarpraktikant Essi bodde i Linz i Österrike i 18 månader när hon var omkring sex år gammal. När hon var lite äldre återvände hon till staden som turist och tyckte att den var precis lika charmig som hon mindes den. Nedan följer några av hennes favoritattraktioner i denna fina centraleuropeiska stad.

1. Centralmarknaden (Hauptplatz)

 • Helgerna bjuder på stormarknad och rea-fynd på centralmarknaden i Linz. Dessutom är det en vacker plats i sig!

Linz Hauptplatz

2. Donaufloden

 • Jag skulle rekommendera en promenad längs Donaufloden på kvällen, särskilt om man tycker om fina ljusspel.

3. Pöstlingsberg

 • Pöstlingsberg bjuder på en enastående utsikt över staden. Man kan välja mellan att promenera dit eller ta tåget. Väl där uppe skulle jag även rekommendera ett besök på Grottenbahn, särskilt om man är ute och reser med barn. Det finns ett underjordståg och möjlighet att få se en avbildning av hur Linz såg ut förr i tiden.

4. Caféerna i Linz

 • Missa inte att smaka på den lokala delikatessen Linzer Torte i samband med ett besök på ett av de många caféerna i Linz. Yum!

Linz

Österrikarna är ett vänligt folk som talar hyfsat bra engelska. De brukar skratta och säga att min tyska låter ”litterär” (Hochdeutsch). Deras dialekt är väldigt stark, vilket gör att den är svår att förstå ibland. Men man vänjer sig!

Visste du? Linz turistslogan är: ”In Linz beginnt’s” (Det börjar i Linz).

 

Nordirland: Belfast

Vår UX-ledare Atte spenderade ett utbytesår i Belfast i Nordirland när han gick på universitetet. Här är Attes bästa tips på hur stan ska avnjutas.

1. Belfast Castle och Cave Hill

 • Belfast Castle har en fantastisk utsikt över staden. Utöver vyerna rekommenderar jag även en vandringstur på Cave Hill.

2. Botaniska trädgårdarna
 • Belfasts botaniska trädgårdar inkluderar en underbar rosträdgård och går att finna på universitetscampuset. Perfekt för ett sommarbesök!
3. Ulster Museum
4. Giant’s Causeway
 • Ett magnifikt naturfenomen på den nordirländska kusten. Giant’s Causeway består av polygonformade stenar som uppstod på grund av ett urgammalt vulkanutbrott. Definitivt värt ett besök!

5. Titanic Belfast
 • Jag har inte varit där själv, men jag har hört mycket gott om Titanic Belfast. Det är det största Titanic-museet i världen. Gräv ner dig i historien på platsen där skeppet byggdes.

Lokalborna är väldig trevliga, men det kan vara svårt att förstå deras engelska ibland på grund av den tjocka dialekten. Jag lyckades i alla fall göra mig förstådd utan problem, och efter ett tag lyckades jag till och med fånga upp lite av melodin jag också!

 

Tyskland: Flensburg

Vår lärare Jaana gjorde en del av sin praktik i Flensburg sent på vintern 2016. Flensburg är en hamnstad i norra Tyskland, en del av regionen Schleswig-Holstein vid danska gränsen. Nu vill Jaana dela med sig av sin syn på Flensburg som resmål.

1. Wattenmeer

 • Jag rekommenderar starkt en dagstur till Wattenmeer, en kustbelägen våtmark som sträcker sig från den danska kusten till Nederländernas stränder. Vid lågvatten i Wattenmeer kan man vandra från ö till ö (det finns tio små öar, så kallade halligar, samt en del större som till exempel turistdestinationen Sylt). Men var försiktig så att du inte tas på sängen av högvattnet! Undvik att bege dig ut på egen hand – det finns guidade turer tillgängliga. Eller varför inte testa en båttur? Vi tog en båt till Hallig Hooge och besökte museet där. För att undvika översvämning byggs alla hus på halligarna på konstgjorda kullar.

Halligen Hooke

2. Glücksburgs slott

 • Glücksburg är granne till Flensburg. Hyr en cykel i Flensburg och ta en cykeltur på cirka 10 km för att nå slottet. Jag rekommenderar havsvägen. Utsikten är fantastiskt vacker!

Glücksburg castle

3. Rote Straße

 • En shoppinggata mitt i Flensburg, omringad av charmiga gamla hus, roliga små butiker, caféer, restauranger och barer. Smala gränder leder till pittoreska gårdsplaner. Missa inte den populära rombutiken Braasch där man säljer den berömda Braasch-romen.

4. Flensburgs bryggeri

 • Flensburger Bier är världsberömd. Man kan gå med i guidade visningar eller boka in en ölprovning.

Flensburger bier

5. Flensburgs historiska hamn

 • Denna vackra plats bjuder på ett hamnmuseum där man kan beskåda gamla båtar.

Lokalborna är vänliga och välkomnande. De uppskattar när man försöker tala tyska med dem. Jag pratade bara tyska när jag var där och vi hade inga problem med att göra oss förstådda.

Jaana rekommenderar: fastän terrängen i Flensburg är ganska kullig är det lätt att ta sig runt på cykel. Kullarna omkring Flensburg Firth ger en fin utsikt över staden. Det finns även många biografer, caféer, barer, restauranger, bowlinghallar och andra ställen att besöka på kvällarna.

 

England: York

Heli från WordDive-teamet var i York senast 2014. Här är några av hennes tips inför en eventuell Englandsresa:

York hamnar sällan på förstaplats när folk ska välja en engelsk stad att besöka, men det kanske den borde – särskilt om man gillar historia, arkitektur och vackra och förvånande detaljer. Stadens historia kan beskådas, vidröras och beträdas var man än går.

Favoritattraktioner:

1. Gamla stan, romerska murar, York Minster-katedralen

 • Dessa attraktioner har hängt med i hundratals år, en del i nästan två tusen, och bör definitivt besökas.

York

2. Jorvik Viking Centre

 • Dyk ner i Yorks vikingahistoria. Det här vikingamuseet har något för både unga och äldre.

3. House of the Trembling Madness

 • Om allt promenerande gör dig törstig rekommenderar jag en öl på House of the Trembling Madness, en unik pub på 48 Stonegate. Om du hellre dricker te är Teddy Bear Tea Rooms (13 Stonegate) ovanför den gulliga nallebjörnsbutiken ett bra val. Både puben och tehuset är belägna i vackra medeltidsbyggnader.

4. Kattstatyer

 • Glöm inte att hålla utkik efter Yorks katter – den stela sortens, alltså. York har en lång tradition av att dekorera staden med kattstatyer på oväntade ställen. Hur många kan du hitta?

York cat

Folk i York är vänliga och avslappnade och verkar sakna det stressade beteendet man annars kan hitta i städer. Yorkshire-dialekten kan självklart vara svår att förstå ibland, men den besitter ändå någon slags mystisk charm som gör att talaren verkar tillgänglig och trevlig.

Dela gärna med dig av dina egna favoritdestinationer och dolda pärlor i kommentarerna!

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.