435 Articles

5 tips på hur du lindrar din resfeber

november 10, 2020

Känns det som att dina drömdestinationer är utom räckhåll? Pandemin gör att vi just nu bara kan fantisera om att resa. Även i normala fall har vi inte alltid tid eller råd att resa, trots att vi vill komma iväg och uppleva nya saker.

Som tur var finns det idag massvis med sätt vi kan skapa den kulturella atmosfär vi längtar efter utan att behöva gå utanför dörren. Virtuella resor förflyttar dig från en kontinent till en annan på bara några sekunder och ger dig möjlighet att lära känna nya, spännande kulturer. I dagens blogginlägg har vi samlat 5 tips på hur du lindrar din resfeber.


1. Titta på vloggar med restema

Videor upplagda på resebloggar är bra på att fånga stämningen i ett särskilt land eller stad. Lär dig mer om rysk matkultur, besök Japan eller bekanta dig med ovanliga resedestinationer som Pakistan eller Bhutan. 360-gradersvideor som filmar i flera riktningar låter dig studera dina omgivningar i egen takt och på så sätt fördjupa upplevelsen.

Utöver information om själva destinationen bjuder vloggar även på möjligheten att få uppleva transportmedel man annars inte skulle få tillgång till. Hur är det till exempel att flyga första klass? Vilka aktiviteter och vilken typ av underhållning finns det ombord ett av de riktigt stora kryssningsfartygen? Den nyfikne kan få reda på allt detta och mer i någon av de tusentals videobloggar som finns online.

Kolla in en av följande vloggar på Youtube om du vill veta mer:


2. Skapa nya kulturella matupplevelser i köket

Hämta inspiration från framtida drömdestinationer och testa en ny maträtt. Vad sägs om att göra egen pasta, sushi eller ägna ett par timmar åt att laga en riktigt fantastisk gryta? Om du trivs i köket kan du slå på stort och laga en trerättersmiddag. Asiatiska livsmedelsbutiker och andra liknande affärer har ofta ett stort utbud av spännande kryddor och specialiteter från andra länder, men man kan komma långt även med ingredienser från en vanlig matvaruaffär.

Här är några av våra favoritrecept:

Och oroa dig inte om du inte har tid att tillbringa så mycket tid i köket – självklart går det bra att beställa hem mat istället. Varför inte testa något helt nytt nästa gång du beställer hämtmat? Oavsett vad du väljer rekommenderar vi att komplettera den kulinariska upplevelsen med bakgrundsmusik som passar atmosfären och kulturen ifråga.


3. Ta till vara på Google Street View

Hur skulle en promenad i Amazonas regnskog se ut? Eller en körtur längs Grand Canyons kuperade landskap eller Hawaiis vita stränder? Välj destination och utforska omgivningarna från din egen soffa med Google Street View.

Utöver naturlandskap och gatuvyer kan Street View även ta med dig till Vita huset i Washington, forskaranläggningar på Antarktis eller slottet i Versailles i Frankrike. Tiden flyger förbi när allt du behöver göra för att se något nytt är att klicka på en knapp.


4. Läs på om världens underverk och deras historia

Vill du veta mer om Louvren, Pompeji eller arkitekturen i operahuset i Sydney? Många museum och reseorganisationer erbjuder virtuella upplevelser och guidade ”turer” som du kan delta i för att lära dig mer om intressanta destinationer runtom i världen.

Till exempel kan du gå på en kostnadsfri virtuell rundtur på Van Gogh-museet, Guggenheim-museet i New York eller NASA-museet. Om du är mer intresserad av kulturella världsarv och deras historia kan du besöka dessa med hjälp av organisationer som CyArk.


5. Följ världen via ett liveflöde

Hur ser turistdestinationer runtom i världen ut just i denna stund? Earthcam samlar intressanta liveflöden från till exempel Time Square i New York eller Gibraltar.

När du har tittat igenom de större attraktionerna finns det andra sidor som erbjuder liknande tjänster fast i mindre skala. Till exempel Window Swap som låter dig titta genom vanliga människors fönster ut på gator, trädgårdar och tak. Dyk ner i scener som utspelar sig i Milan, Montréal eller Melbourne – det finns inget sätt att veta var du kommer att hamna härnäst.

+ Bonustips: se tillbaka på dina favoritminnen från tidigare resor! Skapa rätt stämning med maträtter du åt när du var utomlands och musik du lyssnade på när du var på resande fot. Ögna igenom dina mappar och hitta alla foton och videor du spelade in och dröm dig bort till värme och äventyr. Vi garanterar att det kommer att muntra upp dig!

Lär dig språk

Relaterade inlägg

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.