Articles

Effektivisera och förenkla dina språkstudier

juni 30, 2017

 

Lita på mig – det är lätt att lära sig ett nytt språk

Jag har alltid haft lätt för språkstudier. Eller det är i alla fall vad jag alltid har trott (eller intalat mig själv).

Jag tycker inte att språkkurser är tråkiga eller krävande – snarare tvärtom. Jag tycker att de är intressanta och roliga. Jag vill hela tiden lära mig mer och bli bättre och bättre. Det är den här attityden, tror jag, som har gjort att mina språkstudier har känts så lätta.

Jag tror att ett av de största problemen med att lära sig ett nytt språk är att man antar att det kommer att bli svårt. Om man tror att det är krävande och tråkigt att läsa språk gör man det omedvetet mer krävande och tråkigt än vad det faktiskt är.

Om du tycker att tjocka läroböcker är deprimerande, lägg dem åt sidan. Försök dig på en studiemetod som du personligen tycker är rolig (se vårt blogginlägg om de bästa självständiga studiemetoderna här). Det kommer garanterat att fungera bättre!

 

Fokusera inte på grammatik

Grammatikböcker är inte till för att läsas i sin helhet eller för att du ska lära dig varje regel utantill.

Det betyder dock inte att verktyg som tabeller över verbböjningar är värdelösa. Faktum är att de är extremt användbara, men det innebär inte att det ska vara ett mål i sig att lära sig dem utantill. Försök istället att se på grammatiska regler som verktyg du kan använda för att producera fullständiga meningar och kommunicera ett budskap.

grammar

För mig är grammatikbokens huvudsakliga syfte att ge svar på frågor som uppkommer medan man använder eller studerar språk på annat håll. Jag kanske till exempel vill veta hur ett verb böjs i en formell situation så att jag kan vara artig när jag besöker ett café i Spanien.

 

Vokabulär är grunden till allting

När du försöker lära dig ett nytt språk, fokusera på ämnen som betyder något för dig eller som du behöver i ditt dagliga liv. Lär dig prata om din familj, dina intressen, din hemstad och dina drömmar.

Om du till exempel är intresserad av matlagning, börja med att lära dig ord relaterade till mat och dryck (läs mer i vårt inlägg 5 sätt att förbättra språkkunskaperna med hjälp av mat). Om du tycker om att resa, fokusera på kunskap du behöver när du är utomlands.

Ingen bryr sig om dina misstag

För de allra flesta av oss är tillfället när man öppnar munnen och försöker använda ett nytt språk för första gången en skrämmande upplevelse.

Jag blir också väldigt nervös när jag ska tala ett främmande språk – särskilt om det är inför folk som har språket som sitt modersmål! Det kan verkligen vara jobbigt. Eftersom jag får panik så gör jag en massa misstag, söker febrilt efter de rätta orden och använder en hel drös med konstiga uttryck.

Jag må tycka att det är pinsamt, men faktum är att ingen bryr sig. Ingen annan är det minsta intresserad av mina misstag.

Försök att vända på situationen: om en turist eller nyinflyttad försökte tala ditt modersmål och gjorde misstag, hur skulle du reagera? Du skulle med största sannolikhet tycka att det var toppen att de hade modet att försöka. Du kanske till och med skulle vilja hjälpa dem genom att avsluta deras meningar eller svara långsamt och tydligt med hjälp av gester.

Rädslan och ångesten över att göra fel är starka och begränsande känslor som du bör försöka göra dig av med i så stor utsträckning som möjligt. Istället för att tänka, ”Vad är det värsta som skulle kunna hända?”, tänk, ”Vad är det bästa som skulle kunna hända?

travel

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.