Articles

Magi, eld och dans ute i friska luften: midsommarfirande i Finland, Sverige och Spanien

juni 20, 2017
Midsummer in Sweden

Finnar anser att midsommar bjuder på den näst bästa festen på året (julen ligger på första plats). I norr handlar midsommar om att bada bastu, grilla, sitta runt lägerelden, dansa och tro på magi för en kväll (en av de populäraste ritualerna innebär att springa naken över daggvåta fält).

Utöver de ovan nämnda aktiviteterna gillar svenskar även att resa midsommarstänger som de kan dansa runt. I båda länderna beger sig folk ut till sommarstugan redan på torsdagen eller fredag morgon för att dekorera dörröppningarna med björklöv och påbörja förberedelserna inför den stora festmåltiden.

 

Det finns olika besvärjelser och ritualer som utförs för att säkra fertilitet, goda skördar och lovande giftermål. Unga flickor plockar sju olika blommor och lägger dem under huvudkudden för att drömma om mannen de kommer att gifta sig med.

Onda andar jagas bort med hjälp av lägereldar och alkohol. En gammal legend säger att ju mer man dricker, desto bättre blir skörden.

I Finland och Sverige infaller 2017 års midsommarfirande den 23 och 24 juni.

Midsommarfirande för turister i Sverige och Finland

Om du kommer att vara i Sverige över midsommar rekommenderar vi att du lär dig texten till den populära dryckesvisan ”Helan går”. Texten hittar du här och melodin kan du lyssna på här (framförd av Malin Åkerman).

Svenskarna älskar sina visor, och den här sången är en väsentlig del av deras midsommarrepertoar.

Om din midsommardestination är Finland är det bäst att du packar minst en regnjacka, myggmedel och alkohol (då detta är väldigt dyrt i Finland). Baddräkten kan du dock strunta i eftersom finnarna föredrar att bada nakna vid sina sommarstugor.

Observera att i både Finland och Sverige är de flesta butiker stängda och städer övergivna på midsommar. För att få ut så mycket som möjligt av denna högtid rekommenderar vi att du blir vän med ett par lokalbor och hakar på dem ut på landet.

Om detta inte är möjligt, leta upp närmsta dansbana eller campingplats. Om du är i Stockholm på midsommarafton rekommenderar vi Skansen, där det anordnas en stor midsommarfest varje år. Om du är i Helsingfors anordnas det traditionella stadsfirandet i Seurasaari.

 

Spansk midsommar, också känd som San Juan eller Sant Joan

I Spanien kallas midsommarafton för ”La noche de San Juan”. De bästa festerna anordnas på stranden, dit spanjorerna går för att äta, dricka och hoppa över eldarna de har byggt (vilket för övrigt verkar väldigt farligt). Enligt lokallegenden kan man på detta sätt rena sina synder och elda upp sina problem.

 

Musiken skallrar ut genom enorma högtalare som har släpats ut på stranden. Fyrverkerier tänds och sprakar i skyn. Runt midnatt springer alla ut i vattnet på samma gång. Ansiktet och händerna måste tvättas tre gånger för att säkerställa att ens tre önskningar slår in och att de kommande 12 månaderna är lyckosamma.

 

Glad midsommar!

PS. Glöm inte:

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.