Artikkelit

Harmittaako sanojen unohtelu? Tutustu pysyvään oppimiseen

Marraskuu 2, 2018

Oppiminen ja muisti ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa, sillä opittavia asioita työstetään koko ajan yhdessä vanhojen, jo olemassa olevien tietorakenteiden kanssa. Muistista voidaan erottaa kaksi eri osa-aluetta: lyhytkestoinen työmuisti ja pitkäkestoinen säilömuisti.

Työmuisti käsittelee aivoihin saapuvaa tietoa, mutta se pystyy pitämään asioita mielessä vain noin 10–25 sekuntia. Myös työmuistin kapasiteetti on rajallinen: on mahdollista muistaa samanaikaisesti 4–7 asiaa.

Säilömuisti on monin tavoin työmuistin vastakohta: se on kuin lähes rajaton varasto, jonne voidaan tallentaa loputtomasti tietoja ja kokemuksia. Säilömuistiin tallentuneen asian voi muistaa läpi elämän.

Opittavien asioiden on siis siirryttävä työmuistista säilömuistiin, jotta esimerkiksi uutta kieltä voi oppia pysyvästi. Myös WordDive-menetelmä perustuu asioiden pysyvään oppimiseen, sillä sanaston, ääntämisen ja oikeinkirjoituksen tallentuminen säilömuistiin vähentää työmuistin kuormitusta ja mahdollistaa jo opitun kielenaineksen hyödyntämisen kaikenlaisissa kielenkäyttötilanteissa.

Pysyvä oppiminen on myös tehokkaampaa kuin samojen asioiden jatkuva kertaaminen vuosien varrella – se siis mahdollistaa paremman lopputuloksen ja säästää samalla aikaa.

Jotta muistettava asia voi siirtyä työmuistista säilömuistiin, sitä täytyy kerrata. Kun opiskelet WordDivella, pysyvä oppiminen mahdollistetaan toistamalla opittavia asioita vielä hieman sen jälkeen, kun ne on jo opittu. Näin syntyy syvä muistijälki, joka säilyy vuosia.

Muisti ei kulu, ja sitä pitää käyttää ja kehittää. Se tarvitsee jatkuvasti ponnistelua ja harjoitusta, ja kun kehität muistiasi, kehität samalla aivojesi suorituskykyä. Yksi parhaista tavoista harjaannuttaa muistia on kielen opiskelu.

Aloita pysyvä oppiminen tänään!

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.