Articles

Språktips från en toppjudoka

juli 21, 2017

”Det räcker inte med bara talang”, säger 24-årige toppjudokan, språkentusiasten och ekonomistudenten Samuli Viitanen. ”Nyckeln till framgång är hård träning och bra beslut”, fortsätter han. Det är den här formeln han tillämpar på idrott och studier såväl som språkinlärning.

”Jag uppskattar verkligen språkkunskaper. Man lär sig aldrig språk i onödan. Folk må studera språk för att kunna ta sig fram på resan, men faktum är att språkkunskaper handlar om så mycket mer än så. Förståelse för ett språk utvecklar ditt sätt att tänka, öppnar nya dörrar och breddar ditt perspektiv.” Utöver finska och engelska talar den här multibegåvade finnen även franska och svenska. Franska i synnerhet betyder mycket för Samuli, då han ofta tränar och tävlar i Frankrike.

”Fastän judo inte är särskilt populärt i Finland är det betydligt mer så internationellt. I Frankrike finns det till exempel 600 000 judokas, begåvade motståndare och en fantastisk idrottskultur”, berättar Samuli. ”Språkkunskaperna gör det lättare att träna i landet, plus att det alltid är trevligt att kunna lokalspråket.”

Samuli började träna judo när han var sju år gammal. Idag tävlar han i 90-kilosklassen med svart bälte och tränar just nu inför OS i Tokyo 2020. Han har vunnit flera nationella mästerskap och har två världscupmedaljer. I våras räknades han till de 50 bästa judoutövarna i världen. ”Mitt mål är att sakta men säkert klättra ända upp till toppen av listan”, säger Samuli.

Eftersom kvalificeringsprocessen till större turnéringar är så pass lång och tuff kräver judo uthållighet och en väldigt hög stresströskel. En enda förlust kan leda till att du åker ut. ”Judo är en tuff sport – fysiskt såväl som mentalt. Trots att det inte är en kampsport som innehåller sparkar och slag är själva kampen brutal. När man tävlar individ mot individ blir idén om vinst och förlust väldigt konkret”, förklarar Samuli.

”Träning är det som ger resultat. Du måste träna de områden du känner behöver mest utveckling. Mer är inte alltid bättre, men du måste fatta smarta beslut när du tränar. Så länge man inte slösar tid på onödiga saker hinner man till och med kolla på Netflix då och då”, säger toppidrottaren och den nyutexaminerade företagsekonomen med ett leende.

Samuli bor i Tammerfors med sin flickvän där han vid sidan om OS-förberedelserna planerar att slutföra en Masterutbildning på universitetet.

”För mig är den bästa typen av begåvning den som vilar på en beslutsam personlighet. Utöver ambition och handlingskraft kräver kombinationen professionell idrott, universitetsstudier, jobb, språkstudier och andra livsaspekter att man besitter ett visst mått av organisering, ordentlighet och god tidsplanering”, säger Samuli.

Du kan följa Samulis karriär på Facebook eller Instagram.

Lär dig franska med WordDive.

Lär dig japanska inför Tokyo 2020.

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.