Articles

De fyra hörnstenarna i språkinlärning, del 3: skriftlig framställning

februari 13, 2018

För att uppnå avancerade språkkunskaper krävs att man kan förstå och göra sig förstådd både i tal och skrift. I den tredje delen av vår bloggserie fokuserar vi därför på skriftlig kommunikation.

En stående rekommendation är som vi alla vet att börja tala språket så fort som möjligt, men det är inte svårt att förstå varför många tycker det är läskigt. Skrivandet kan i dessa fall te sig som ett säkrare alternativ, och det är inget fel med det.

Faktum är att de kan vara en god idé att skriva ner ett par enklare konversationer som kan användas i muntliga övningar. Vi kommer att titta närmare på det här ämnet i den fjärde och sista delen av vår bloggserie.

Att öva på att skriva små meddelanden på språket man studerar kan vara givande även i sig. Genom att sätta ord på papper får man se de faktiska, konkreta resultaten av allt det hårda arbete man har lagt ner på studierna. Det är en fantastisk känsla att kunna göra sig förstådd i skrift – särskilt när orden börjar falla på (rätt) plats!

Internet är fullt av mallar man kan använda sig av för att producera professionella mejl, introduktionsbrev och jobbansökningar. Här nedan har vi bidragit med en mall för hur man skriver ett formellt mejl på engelska. Trevlig läsning och skrivning!

Hälsningsfras

Dear Sir // Dear Madam // To whom it may concern

Användbara uttryck

I am writing to…

Thank you for your email regarding the…

Could you please let me know if…

I am afraid I will not be able to…

I am glad to inform that…

Avslut

Please find attached the file you requested.

Let me know if there is anything else…

I look forward to hearing from you.

Sincerely (formellt) // Best regards (inte så formellt)

Det finns även mallar för hur man skriver liknande brev på andra språk än engelska, samt tjänster som erbjuder textredigering och korrekturläsningar utförda av modersmålstalare.

Ett maskinverktyg som kan vara värt att spana in är Grammarly. Det kan installeras som en add-on i din webbläsare och hjälper dig genom att automatiskt identifiera och korrigera grammatiska fel, t.ex. när man skriver mejl på engelska. Om man vill ha hjälp med längre texter kan man ladda upp dokument till Grammarlys webbversion. Definitivt värt ett försök!

Lär dig ett nytt språk

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.