Articles

Orkesterflöjtisten Eva Ryan: ”WordDive väckte liv i Finland åt mig”

oktober 2, 2015

Jag började studera finska med WordDive i början av sommaren, nästan två år efter det att jag först anlände till Finland. Innan jag hittade WordDive präglades mina språkstudier – som bestod av en kurs i finska plus lite egenstudier – av varierande grader av motivation.

Jag flyttade till Finland från USA då jag blev tilldelad en plats i Lahtis symfoniorkester som flöjtist. Då mitt arbete är på finska lärde jag mig siffrorna innan jag flyttade eftersom den kunskapen behövs på övningarna. Därefter lärde jag mig ett antal andra ord: sama paikka (samma plats), jälkeen (efter) och ennen (innan)…men sen tog det slut. Musik är ju trots allt ett ”universellt språk” och jag hade så många trevliga kollegor som översatte åt mig!

ladda ned (1)

WordDive gav mig motivationen jag behövde för att äntligen komma igång. Jag studerade en timme om dagen och det var så himla kul! Långsamt fick jag se världen runtomkring mig väckas till liv. Snart kunde jag förstå vägskyltar, butiksnamn, reklam – mer och mer för varje dag som gick. I samband med att jag läste WordDives matkurs växte mitt självförtroende och jag blev effektivare när jag skulle handla mat. Jag kunde till och med förstå vilken gång jag skulle gå till i mataffären.

Language learning results

Men eftersom det är rätt lätt att förbli engelskspråkig i Helsingfors innebar återkomsten till jobbet i slutet av sommaren den riktiga prövningen. Helt plötsligt förstod jag vad folk sa. Jag hade nästan vant mig vid att inte lyssna eftersom jag visste att jag ändå inte skulle förstå något. Men sen kom ögonblicket då jag insåg att jag förstod personen även när jag bara lyssnade passivt – det var min riktiga ’aha’-upplevelse. Nu när mina kollegor pratar finska blir jag inte längre panikslagen över att allt låter som rappakalja – det är vanligtvis bara ett eller två ord som förblir mystiska. Igår när jag var ute med hunden förstod jag till och med en komplicerad berättelse som en gammal dam på gatan berättade för mig!

Language learning results

Kombinationen av att höra hur ordet uttalas, se det kopplat till en bild och läsa de motiverande resultaten gjorde mina sommarstudier i finska riktigt roliga.

Eva Ryan

Amerikanska flöjtisten Eva Ryan är en nykomling på Finlands orkester- och soloscen och är för nuvarande en av två förste flöjtister vid Lahtis symfoniorkester.

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.