Articles

Från 0 till A: berättelsen om en finsk ingenjörsstudent

september 3, 2015

Mika LamminenFinska universitet erbjuder en obligatorisk svenskkurs som alla måste få godkänt i för att kunna ta examen. Fastän finnar läser svenska i skolan är det ändå många, särskilt bland ingenjörsstudenterna, som tycker att den obligatoriska universitetskursen är svår. Endast en bråkdel av alla ingenjörsstudenter klarar kursen utan extrahjälp. Om de misslyckas kan det i värsta fall leda till att de måste vänta med att ta ut sin examen.

När den 25-åriga mekanikern Mika Lamminen började sina studier på Tammerfors universitet för tillämpad vetenskap ställdes han inför den fruktade svenskkursen redan första året. För Mika var det då år sedan han senast läste svenska. Extrakursen han läste innan han hoppade på den obligatoriska kursen gick inte särskilt bra – han fick betyget 1 (av 5).

Då berättade hans föräldrar för honom om WordDive. De lovade att hjälpa honom med studierna genom att betala för det heltäckande kurspaketet i svenska. ”För att vara helt ärlig så började jag från noll. Jag kunde inte ens säga hej på svenska. Jag övade i fyra månader, 15 minuter per dag. På den tiden lärde jag mig runt 1 000 studieobjekt som jag kan än idag”, berättar Lamminen.

Results

Detta ledde i sin tur till att han fick en 4:a på det skriftliga provet och en 5:a på det muntliga provet i svenska. Lamminen använde även en skolbok för att plugga på den specifika vokabulären som ingick i kursen, men utöver detta var WordDive hans enda hjälpmedel.

”Jag har egentligen aldrig hört, sett eller behövt svenska i mitt vardagsliv”, noterar Lamminen. Den unga ingenjören tror inte att han kommer att göra det i framtiden heller. På grund av detta var hans motivation i början väldigt låg. ”Men sen motiverades jag av att se det ständigt växande antalet studieobjekt jag lärde mig – jag är beroende av att prestera”, skrattar Lamminen och fortsätter: ”Det hjälpte även att höra hur orden uttalas. Nu vet jag åtminstone hur de ska låta, även om jag inte alltid lyckas själv!”

Lamminen gillar även att WordDive låter en bygga upp ett grundläggande ordförråd istället för att slösa tid på att lära ut böjningar och komplicerade meningar. ”Det mest irriterande med det svenska språket är artiklarna. Jag kommer aldrig ihåg om man ska sätta ’en’ eller ’ett’ framför ordet. I små doser visade det sig dock vara ett relativt smärtfritt språk att studera. Jag tror inte att jag hade lärt mig mer om jag hade tillbringat längre tid framför datorn”, gissar Lamminen.

Fastän Lamminen inte tycker att han har någon fallenhet för språk planerar han ändå att fortsätta studera med WordDive. ”Härnäst hade jag tänkt repetera upp engelskan. Jag har större användning av den. Dessutom har jag märkt att det är riktigt kul att plugga tillsammans med WordDive!”

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.