Articles

Tio engelska ord förknippade med Halloween

oktober 30, 2018

Halloween, som firas den 31 oktober, för ofta tankarna till monster, spöken och andra övernaturliga varelser. Förr i tiden brukade folk klä ut sig i läskiga Halloweenkostymer för att skrämma bort onda andar. Med tanke på Halloween-helgens fortsatta populäritet i USA, Kanada och Storbritannien har vi satt ihop en lista med engelska ord som du kan ha nytta av under ditt eget firande.

  1. Halloween

Ordet ”hallow” har samma betydelse som ”helig” medan ”een” är en förkortning av ”kväll”. Halloween syftar med andra ord till natten före allhelgonadagen. Alla Helgons dag firas även i andra delar av världen, exempelvis i Sydamerika och Centraleuropa.

  1. Trick-or-treating

En av de mest välkända Halloween-traditionerna. Barn klär ut sig och går runt i kvarteret och ber om godis (liknande när svenska barn klär ut sig till påskkärringar).

  1. Jack-o’-lantern

En ”jack-o’-lantern” är en pumpa, majrova eller kålrot vars utsida dekoreras på olika läskiga sätt, ofta med ett kusligt ansiktsuttryck. Det är en väldigt traditionell Halloween-dekoration.

  1. Ghost [Spöke]

Halloween är helgen då gatorna fylls med spöken – i alla fall om du har gjort din egen spökkostym. Allt du behöver är ett vitt lakan med två hål för ögonen!

  1. Graveyard [Kyrkogård]

Halloween är även nära förknippat med kyrkogårdar, då helgen traditionellt har associerats med spöken och andar. Var annars än på en kyrkogård skulle de döda vakna till liv?

  1. Tombstone [Gravsten]

Gravstenen är precis som kyrkogården en vanlig Halloween-symbol.

  1. Scarecrow [Fågelskrämma]

Fågelskrämmor används av bönder och jordbrukare för att skrämma bort kråkor och andra fåglar från jordbruksfälten. Fågelskrämman förknippas ofta med Halloween på grund av att helgen infaller under skördeperioden. För att göra en fågelskrämma behöver du gamla kläder och en lång pinne.

  1. Scary [Läskig]

Ett mycket bra ord att ha under Halloween. Något som är läskigt får en att uppleva rädsla (fear). Och när man upplever rädsla kan man säga att man är rädd (scared). Till exempel: ”I am scared of ghosts” (Jag är rädd för spöken).

  1. Spooky [Kuslig]

Det här är ett ord som används flitigt under Halloween. Om något är ”spooky” (kusligt) betyder det att det gör dig rädd eller obekväm.

  1. Horror [Skräck]

Om du har fått nog av alla monster och läskiga saker som dyker upp under Halloween kan ”horror”, som för tankarna till absolut skräck, vara bra att ha.

 

Vare sig du väljer att klä upp dig och dekorera pumpor eller fira med att stanna hemma och titta på skräckfilm önskar vi på WordDive dig en riktigt glad Halloween!

Lär dig engelska

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.