Articles

Tips inför alla hjärtans dag från Tyskland, Spanien, England och Sverige

februari 1, 2019

Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg. Kanske är du på jakt efter idéer på saker man kan göra tillsammans med sin käresta, eller tips på hur man planerar en oförglömlig första dejt?

Oavsett hur det ligger till, vad sägs om att se till att 2019 blir året du testade något utöver den traditionella ”middag och bio”-dejten?

I dagens blogginlägg har vi samlat tips på alla hjärtans dag-aktiviteter från Sverige, Tyskland, Spanien och England. Är du lyckligt singel eller har inte hittat någon du vill umgås med på ett romantiskt plan? Ingen fara – de flesta av dessa kan utföras både i grupp och i par.

I Sverige kan båda ta initiativet

Då Sverige är ett jämförelsevis jämställt land är det vida accepterat att kvinnan kan ta initiativet i heterorelationer. Resultatet behöver dock inte nödvändigtvis kallas för en ”dejt”. I Sverige är det (precis som i Finland) vanligt att man helt enkelt frågar om den andra vill ta en fika.

En informell dejt på ett café är både tryggt och trevligt, men om du skulle vilja göra något mer aktivt kan du testa bowling eller minigolf. Utöver utflykter där man spelar spel eller gör något aktivt tycker svenskar om att laga mat tillsammans. Fördelen med detta är att du kan sätta dina planer i verket på en gång utan att behöva gå någonstans. Ta fram en meny för kvällen, handla maten och öppna en god flaska vin medan ni snor ihop de utvalda recepten. Matlagningen ger er något att prata om och ser till att ni är avslappnade när det är dags att äta.

Tyskarna tycker om att röra på sig

Precis som i Sverige behöver inte romantiskt umgänge mellan två tyskar nödvändigtvis kallas för ”dejting”. Oavsett vilket ord man använder är i alla fall poängen att lära känna den andra personen samtidigt som man gör något roligt tillsammans.

Du behöver till exempel inte vänta tills det är kväll: tyskar är helt okej med att gå på dejt mitt på dagen. Cykelturer, skidåkning och inomhusklättring är bara några exempel på roliga aktiviteter man kan göra, men man kan även besöka en utomhusmarknad eller gå på konsert om det passar en bättre. Tyska städer bjuder (som många andra länder) på hantverks- och matmarknader i princip året runt.

ein Ausflug mit dem Rad = cykeltur
Ski laufen = att åka skidor
klettern = att klättra
der Markt = marknad
Konzert besuchen = att gå på konsert

Spanien: picknickar, nöjesfält och utflykter

I Spanien är det populärt att ha en picknick-dejt på stranden eller i en park. Mat smakar alltid bättre utomhus! Picknicken är dessutom en aktivitet som är romantisk och avspänd på samma gång. Investera i en fin filt, en god flaska vin och smaskig plockmat. Om det är vinter och kallt där du bor kan man göra samma sak fast runt en lägereld.

Ett annat tips är att besöka en spansk festival (feria), en typ av tillfälligt nöjesfält. Ta en tur i pariserhjulet, spela spel och njut av atmosfären.

Om du har hela dagen på dig rekommenderar vi att ta en tur till ett närliggande naturområde eller en fin liten by. En strosande promenad genom ett fint landskap eller kvarter bjuder på både naturlig tystnad och naturliga samtal.

picnic en la playa = picknick på stranden
la feria = nöjesfält/festival
una excursión = utflykt

Besök en pub eller gå på utomhusbio i England

I England är det däremot inte särskilt vanligt att dejta medan solen fortfarande skiner – engelsmän föredrar att förföra sina partners på kvällen. Dessa dejter sker ofta på en mysig pub där man kan avnjuta både ett glas öl och en trevlig konversation.

En annan bra idé är att besöka en utomhusbio. Det är inte lika mörkt som på en vanlig biograf och det är ofta mer acceptabelt att prata tyst under filmen. Många utomhusbiografer tillåter att man tar med sig egen mat och, i vissa fall, egen alkohol.

Om din partner är sportintresserad kan du göra något väldigt brittiskt och köpa biljetter till en fotbollsmatch (pluspoäng om din dejt hejar på ett av lagen). Om ni brinner mer för kultur kan ni besöka en intressant utställning eller besöka en botanisk trädgård. Båda ger massvis med saker att prata om, vilket i sin tur låter er lära känna varandra bättre.

go out for a drink = ta en drink
an outdoor cinema = en utomhusbio
a football match = en fotbollsmatch
an exhibition = en utställning
a botanical garden = en botanisk trädgård

Vi på WordDive önskar er en trevlig alla hjärtans dag!

Kom igång med studierna

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.