Articles

Så arrangerar du ett engelskt tekalas

januari 11, 2019

Vad tänker du på när du hör orden ”engelskt tekalas”?

Viktorianska damer, ovärderligt släktporslin, en ståtlig herrgård och strikta etikettregler?

Så kanske var fallet på 1800-talet, men denna tidigare aristokratiska tradition har kommit långt sedan dess. Idag serverar många hotell och tesalonger ”afternoon tea” och tekalas i goda vänners lag utgör ett relativt åtkomligt vardagsnöje.

För alla som vill arrangera ett eget tekalas, här kommer några tips på hur du gör det med stil.

Duka bordet…

Det är bättre att servera te i muggar än att inte servera te överhuvudtaget, men för att det ska bli ett äkta engelskt tekalas krävs det koppar och fat. Om du äger en uppsättning finare koppar som sällan används är det här det perfekta tillfället att damma av dem. Välgörenhetsbutiker och loppmarknader är fulla av vackra och prisvärda koppar. Det spelar ingen roll om de matchar – det är nästan charmigare om de inte gör det.

Ett kakställ i flera nivåer hjälper dig att visa upp dina snittar och sötsaker, men om du inte har något ställ fungerar ett kakfat eller tallrikar lika bra. Avsluta dukningen med ett par fina pappersservetter vikta på ett lämpligt sätt.

…och kom i stämning

Ett kalas känns mer som ett kalas när man har på sig något man inte vanligtvis skulle ha på sig till vardags, men det betyder inte att du behöver se ut som en rollfigur i Downton Abbey. Smart casual (skjorta/blus och lite finare byxor eller kjol) fungerar bra som klädkod. Håll en trevlig ton och undvik kontroversiella ämnen – det är svårt att dricka te om man bråkar om politik.

Huvudrollen i dramat

Det svarta teet är tekalasets själ och hjärta. Faktum är att ett tekalas inte kräver ett sällsynt, exklusivt och dyrbart te: Earl Grey eller English Breakfast passar absolut perfekt (men om du har andra sorter kan du självklart använda dem). Glöm inte att en del personer vill ha mjölk, socker eller honung i sitt te. En citronskiva i tekoppen sätter en särskild touch på kalaset.

Aptitretare och sötsaker

Ett tekalas inleds med snittar och avslutas med något sött (med undantag av nybakade scones som förtjänar att ätas på en gång). Snittarna bör vara små och lätta att äta – dvs. tilltugg snarare än bitar av en baguette. Tänk enkelt vad gäller fyllningen: gurkmackor är en klassiker, men det går även att experimentera med något lite mera kryddigt. För att få till den perfekta estetiken, använd två skivor vitt bröd på vilka du skär av kanterna (om du inte tycker om att slänga mat, passa på att äta upp kanterna innan kalaset börjar!) När mackan är färdig, skär den på diagonalen i två trekanter.

Scones är, föga förvånande, en favorit på tesalongerna. De är lättbakade (sök på ”scone recipes” online) och supergoda tillsammans med sylt och clotted cream (en sorts tjockare grädde). Om clotted cream inte går att få tag på där du bor kan du använda vispad grädde istället.

Vad gäller resten av sötsakerna är du i princip bara begränsad av hur stort ditt kakställ är. Småkakor, cupcakes, brownies, bakelser…det är helt upp till dig. Skär större tårtor eller pajer i mindre bitar för att göra det lättare för dina gäster att testa flera olika saker.

Har du förresten upptäckt våra nya matrelaterade kurser i brittisk engelska? Det finns flera indelade i olika kunskapsnivåer: Jag är hungrig, Middagstid, Doftar gott… och Smakrika upplevelser.

Njut av ditt eftermiddagste!

Lär dig engelska med WordDive

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.