Artikkelit

Näin järjestät englantilaiset teekutsut

Tammikuu 11, 2019

Mitä tulee mieleesi sanoista “englantilaiset teekutsut”?

Viktoriaanisia hienostorouvia, mittaamattoman arvokas perintöastiasto, kartanomiljöö ja tiukka etiketti?

Ehkä näin oli 1800-luvulla, mutta tämä alun perin aristokraattinen perinne on muuttunut ajan saatossa huomattavasti maanläheisemmäksi. Nykyisin iltapäiväteetä tarjoillaan hotelleissa ja kahviloissa, ja teekutsujen järjestäminen ystäville on pientä arjen katkaisevaa luksusta, joka on yhä useampien ulottuvilla.

Meillä on tässä tarjolla muutama vinkki kaikille, joiden tekee mieli järjestää omat teekutsut ja tehdä se tyylillä.

Kata pöytä…

Teen tarjoileminen mukeista on parempi kuin ei teetä ollenkaan, mutta kunnon englantilaisella iltapäiväteellä käytetään teekuppeja ja lautasia. Jos sinulla on kaapissa vähän liian hienot kupit, joita ei koskaan tule käytettyä, nyt on täydellinen syy ottaa ne esiin. Kuppien ei kuitenkaan tarvitse olla kalliita. Kirpputorit pullistelevat kauniita ja edullisia kuppeja, eikä haittaa ollenkaan, vaikka ne eivät olisi samaa sarjaa. Se on vain persoonallista!

Monikerroksinen kakkuteline on hienoin tapa laittaa voileivät ja makeat syötävät esille, mutta jos sellaista ei ole, lautaset käyvät hyvin. Viimeistele kattaus taittelemalla kauniit paperiset lautasliinat.

…ja virittäydy tunnelmaan

Kutsut tuntuvat kutsuilta, kun saa pukeutua vähän tavallisia kotivaatteita parempaan. Ei toki tarvitse näyttää siltä kuin olisi juuri tullut Downton Abbeyn kuvauksista, vaan smart casual on hyvä pukukoodi, jos sellainen on tarpeen määritellä. Kutsuilla keskustellaan ystävällisessä hengessä ja vältetään riitaa aiheuttavia aiheita. Politiikasta huutaminen ei sovi yhteen teen kanssa.

Tärkeintä on tee

Teekutsujen sydän ja sielu on musta tee. Saatat yllättyä siitä, että teen ei tarvitse olla mitään harvinaista ja kallista sekoitusta: esimerkiksi tavallinen Earl Grey sopii täydellisesti. Voit tietenkin tarjoilla muitakin teelaatuja, jos sellaisia löytyy. Muista, että jotkut juovat teensä mieluiten maidon, sokerin tai molempien kanssa. Viimeisen silauksen teelle antaa sitruunanviipale kupissa.

Suolaista ja makeaa

Teekutsut alkavat voileivillä ja päättyvät johonkin makeaan (paitsi jos tarjolla on uunituoreita skonsseja, jotka ovat niin hyviä, että ansaitsevat tulla syödyiksi lämpiminä heti aluksi). Tee voileivistä pieniä ja helppoja syödä – ideana on pikku naposteltava eikä aterian kokoinen patonki. Pidä täytteet yksinkertaisina; kurkku on klassikko, mutta voit kokeilla myös lihaisampia täytteitä. Täydellisen voileipäestetiikan salaisuus on käyttää kahta vaaleaa leipäviipaletta, joista on leikattu reunat pois (jos ruoan tuhlaaminen harmittaa, voit salaa syödä reunat ennen kutsujen alkua!) ja leikata valmiit voileivät kahdeksi pienemmäksi kolmioksi.

Skonssit ovat hyvästä syystä iltapäiväteen suosikkisyötäviä. Niiden leipominen on helppoa (katso netistä “scone recipes”) ja ne maistuvat hyvältä hillon kanssa. Englannissa skonssien kanssa syödään myös juoksetettua kermaa (clotted cream), joka on paksua ja rasvaista, mutta suomalaisista kaupoista sitä ei saa. Kiinteäksi vatkattu kermavaahto toimii kuitenkin erinomaisesti.

Muiden makeiden syötävien kanssa vain taivas on rajana (tai no, käytännössä kakkutelineen koko). Keksejä, kuppikakkuja, mokkapaloja, tuulihattuja… mitä tahansa hyvää. Leikkaa isommat kakut tai piirakat pieniksi paloiksi, jotta vieraiden on helpompi maistella monenlaista.

Oletko muuten huomannut uudet ruoka-aiheiset brittienglannin kurssimme? Niitä on nyt eri tasoilla useita: Kun nälkä yllättää, Ravintolassa, Tuoksuu hyvältä… ja Herkkusuun päiväkirjat.

Nautinnollista iltapäiväteetä!

Opi englantia WordDivella

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.