Articles

Inleda och avsluta konversationer

juli 20, 2018

Går du ibland på evenemang där du inte känner någon i förhoppningen om att träffa nya människor?

Det är inte lätt att starta en konversation med någon man inte känner, särskilt på ett främmande språk. Därför har vi satt ihop en lista med tips för att hjälpa dig komma igång.

Observera och lyssna

Innan du går med i en konversation kan det vara bra att observera läget. Deltagarnas kroppsspråk kan ofta visa om det är en konversation som är öppen för andra. Det är relativt lätt att se om folk diskuterar privata saker de inte vill att någon annan ska lägga sig i.

Om det verkar som om diskussionen ligger på en mer allmän nivå kan man testa att ansluta sig till gruppen. Lyssna på vad som sägs. Vad kan du om ämnet (och vad kan du uttrycka på ditt studiespråk)?

Även i det fall man inte vågar öppna munnen är det viktigt att komma ihåg att hålla ögonkontakt med personen som pratar. Ögonkontakt får en att verka mer mottaglig.

Var artig

Om du inte känner de andra deltagarna, presentera dig själv. Du behöver inte berätta hela din livshistoria – det räcker ofta med ett namn. När man talar ett främmande språk kan dock information om var man kommer ifrån starta en intressant diskussion!

När man går med i en redan pågående konversation är det viktigt att vara artig. Invänta ett lämpligt tillfälle och testa att säga något i stil med:

Entschuldigung, ich habe zufällig gehört, dass…           Ursäkta mig, jag råkade höra att ni pratade om…
Haben Sie gerade über … gesprochen?                         Pratar ni om…
Habe ich richtig gehört, dass…                                      Hörde jag rätt att…

Darf ich mich Ihnen anschließen?                                 Är det okej om jag går med i ert samtal?
Entschuldigung, ist dieser Platz frei?                             Ursäkta mig, är den här platsen ledig?

Var inte rädd att ta initiativet

Ibland är det mindre genant att börja prata med en främling än att stå där och inte säga någonting. Det är sällan nödvändigt att komma på något djupt och meningsfullt att säga: de bästa fraserna är de med en koppling till situationen ni befinner er i. ”Hur känner du brudparet?” eller ”Vilka fantastiska målningar!” är två väldigt neutrala exempel på hur man inleder en konversation.

Var inte rädd att fråga om du får vara med om du är på en sammankomst där folk spelar spel eller sjunger karaoke. Så länge man ber vänligt är det få som säger nej och aktiviteten ger dig en ursäkt att prata med flera personer på en och samma kväll.

Observera att det förväntade svaret på frågan ”Hur är läget?” kan variera beroende på i vilket land man befinner sig. Finnar har en tendens att tolka frågan bokstavligen och ge ett ärligt svar, medan tyskar förväntas svara ”Gut, danke”.

Avsluta konversationer

Det finns många sätt att avsluta en konversation på ett snyggt sätt. Det viktigaste är, precis som när man inleder en konversation, att vara artig.

Man kan till exempel säga att man ska hämta mer att dricka, leta upp toaletten eller se sig omkring. Om man är på ett affärsevenemang är det nu man kan ge sitt visitkort eller be sin konversationspartner om deras.

Som avslut, testa att säga ”Det var trevligt att träffas” eller ”Ha en trevlig kväll”. ”Vi ses” är en vanlig fras som, trots betydelsen, inte utgör ett bindande avtal att ta kontakt med någon i framtiden.

War nett, mit Ihnen zu plaudern             Det var trevligt att träffas.
Schönen Abend noch!                              Ha en trevlig kväll!
Auf Wiedersehen!                                    Vi ses!

 

Om du vill ha fler tips på hur man håller igång konversationen, se följande artiklar:

https://www.worddive.com/blog/sv/sma-men-viktiga-reaktioner-och-fyllnadsord/

https://www.worddive.com/blog/sv/5-tips-for-hur-du-haller-igang-konversationen-pa-ett-frammande-sprak/

LÄR DIG TYSKA

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.