Articles

Red upp i bokstavsröran – viktiga engelska akronymer

juni 24, 2019
Must-know English acronyms

Akronymer dyker upp lite här och där, men vad är de egentligen? Enkelt uttryckt bildas en akronym av de första bokstäverna eller stavelserna i en fras.

Ibland används akronymer så flitigt att den ursprungliga frasen glöms bort. Ordet ”laser” är ett exempel på detta – definitivt lättare att komma ihåg än ”Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”!

Här nedan följer några vanliga engelska akronymer som hjälper dig navigera vardagen on- och offline.

ASAP

När något ska hända ASAP betyder det att man bör skynda sig, då det är en akronym för ”as soon as possible” (så snart som möjligt). Man hör detta uttalas både ”A-S-A-P” och ”A-sap”.

BYOB

“Bring your own bottle” (ta med egen flaska) eller “bring your own booze” (ta med egen alkohol/dricka). I ett restaurangsammanhang betyder detta oftast att restaurangen inte har någon egen vinlista men att det är okej att ta med sig en egen flaska. På en fest kan det betyda att fastän värden står för något att äta ska man definitivt ta med egen dricka.

DIY

“Do it yourself” (gör det själv), DIY, kan referera till allt man gör själv istället för att anlita någon. Det kan vara att sy sina egna kläder, fixa en vattenläcka i källaren eller bygga ett trädgårdsskjul från grunden. Även verktyg, tillbehör och anvisningar för dessa aktiviteter kan benämnas DIY.

ETA

Din ”ETA” ger svaret på den eviga frågan, ”Är vi framme snart?” Det är en akronym för ”estimated time of arrival” (beräknad ankomsttid).

IDK

Enkel och användbar akronym: den står för ”I don’t know” (jag vet inte).

LOL

Alla måste väl känna till den här? Inte nödvändigtvis. Fastän de flesta använder den för att uttrycka ”laughing out loud” (skrattar högt) finns det de som använder den i betydelsen ”lots of love” (massvis med kärlek). Om någon skickar kondoleanser följt av ”LOL” får vi hoppas att de tillhör den senare kategorin.

NIMBY

Det här ordet startade som en akronym för ”not in my back yard” (inte i min trädgård). En ”nimby” är en person som motsätter sig förändringar i sitt närområde och som anser att dessa skulle sänka värdet på deras boende. När de ställs inför frågan hävdar nimbyn att de inte har något emot förändringar som så…så länge de sker någon annanstans.

NSFW

Står bokstavligen för ”not safe for work” (inte säkert för arbetsplatsen), dvs. något som inte skulle vara lämpligt att visa upp på en ordinarie arbetsplats. Saker som är NSFW involverar ofta nakna personer.

RIP

Förekommer ofta på gravstenar och i tv-spel (särskilt om man inte är så bra på spelet) – det här är en akronym för ”rest in peace” (vila i frid). Var noggrann med stavningen: ”rest in peas” (vila i ärtor) är aldrig rätt.

RSVP

Inbjudningar till fester och olika tillställningar avrundas ofta med ”RSVP”. Du kanske redan visste att detta är en förfrågan (motsvarande svenskans OSA/o.s.a.) att låta värden veta om du avser komma eller inte, men hade du koll på att uttrycket ursprungligen kommer från franskan? Det är en akronym för ”répondez s’il vous plaît” (vänligen svara).

YMMV

“Your mileage may vary” (bokstavligen antalet kilometer kan variera) – med andra ord, du kanske ser saken från ett annat perspektiv vilket resulterar i en annan åsikt. Det är ett relativt taktfullt sätt att uttrycka en åsikt på samtidigt som man noterar att inte alla nödvändigtvis måste hålla med.

Detta omfattar inte i närheten av alla användbara akronymer, men det är en bra början. Nästa gång du stöter på dem behöver du inte längre erkänna att du ”IDK what that means”!

Lär dig engelska

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.