Artikkelit

Ota selkoa aakkospuurosta – opi nämä englannin kielen lyhenteet

Kesäkuu 24, 2019
Must-know English acronyms

Lyhenteitä on joka paikassa, mutta mitä ne oikeastaan ovat? Yksinkertaisin vastaus on, että lyhenne on sana, joka muodostuu pidemmän lauseen ensimmäisistä kirjaimista.

Joskus lyhenteet ovat niin kovassa käytössä, että alkuperäinen lause unohtuu eikä kukaan enää muista, että sana on lyhenne jostakin. Malliesimerkki tästä on sana “laser”. Eikö olekin helpompi kuin “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”?

Esittelemme tässä joitakin englannin kielessä yleisiä lyhenteitä, jotka on hyvä tietää.

ASAP

Kun jotain pitää tapahtua ASAP, pidä kiirettä, koska se on lyhenne sanoista “as soon as possible” (niin pian kuin mahdollista). Puheessa se voidaan lausua joko “A-S-A-P” tai “A-sap”.

BYOB

“Bring your own bottle” (tuo oma pullosi) tai “bring your own booze” (tuo omat alkoholijuomasi). Ravintolan tapauksessa BYOB tarkoittaa yleensä sitä, että viinilistaa ei ole, mutta asiakas saa mielihyvin tuoda mukanaan oman viininsä. BYOB-bileiden tapauksessa syötävää on mahdollisesti tarjolla, mutta varaudu tuomaan itse omat juomasi.

DIY

“Do it yourself” (tee se itse) voi viitata mihin tahansa, mitä teet omin käsin sen sijaan, että käyttäisit ammattilaisen palveluja. Kun ompelet itse omat vaatteesi, korjaat kotona vuotavan putken tai rakennat pihan perälle vajan, se on DIY:ta. DIY-otsikon alla voi olla myös myynnissä työkaluja, tarvikkeita ja ohjeita näihin tarkoituksiin.

ETA

ETA on vastaus iänikuiseen kysymykseen “Ollaanko jo kohta perillä?” Se on lyhenne sanoista “estimated time of arrival” eli arvioitu saapumisaika.

IDK

Tämä lyhenne on helppo ja erittäin käyttökelpoinen: se tarkoittaa “I don’t know” (en tiedä).

LOL

Tämän tietävät kaikki, eikö vain? Ei välttämättä. Useimmille se tarkoittaa “laughing out loud” (nauraa ääneen), mutta on joitain, jotka käyttävät sitä merkityksessä “lots of love” (rakkaudella). Jos joku lähettää surunvalittelut ja kirjoittaa perään “LOL”, sopii toivoa, että kyseessä on jälkimmäinen merkitys.

NIMBY

Tämä sana aloitti elämänsä lyhenteenä sanoista “not in my back yard” (ei minun takapihalleni). Nimby on henkilö, joka vastustaa naapurustoonsa kaavailtuja muutoksia siinä uskossa, että ne alentaisivat hänen kiinteistönsä arvoa. Kysyttäessä nimby yleensä vakuuttaa, ettei muutoksissa sinänsä ole mitään vikaa… kunhan ne tapahtuvat jossain muualla.

NSFW

Kirjaimellisesti “not safe for work” (ei ole turvallinen työpaikalla), eli jotain, mitä ei olisi soveliasta esitellä keskivertotyöpaikalla. Asia, joka on NSFW, sisältää yleensä alastomuutta.

RIP

Tätä lyhennettä näkee hautakivissä ja peleissä (erityisesti jos ei ole kovin hyvä pelaamaan). Se tulee sanoista “rest in peace” (lepää rauhassa). Huolehdi oikeinkirjoituksesta: ethän halua sanoa “rest in peas” (lepää herneissä).

RSVP

Juhla- ja tapahtumakutsujen lopussa on usein lyhenne “RSVP”. Tiedätkin ehkä, että se tarkoittaa pyyntöä ilmoittaa isäntäväelle, oletko tulossa paikalle, mutta tiesitkö, että englantiin se on lainattu ranskan kielestä? Se tulee sanoista “répondez s’il vous plaît” eli “olkaa hyvä ja vastatkaa”.

YMMV

“Your mileage may vary” viittasi alun perin siihen, että eri autot kulkevat eri matkan samalla polttoainemäärällä. Nykyisin se tarkoittaa myös sitä, että eri ihmiset saattavat katsoa samaa asiaa eri näkökulmista ja siksi olla eri mieltä. Tämä on suhteellisen tahdikas tapa ilmaista mielipiteensä jättäen kuitenkin tilaa myös muille näkemyksille.

Tässä ei suinkaan ole kaikkia hyödyllisiä lyhenteitä, mutta pääset näillä hyvään alkuun. Seuraavan kerran niihin törmätessäsi et joudu kirjoittamaan “IDK”!

Opi englantia

 

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.