Articles

Seppo: WordDive har blivit mitt dagliga sällskap

december 15, 2015

Förra våren tipsade en vän mig om att testa WordDive. Jag och min fru är pensionerade och tillbringar ofta vintermånaderna i Spanien eller på Kanarieöarna. Jag är inte språkbegåvad, men jag vill ändå testa WordDive. Jag började med introduktionskursen, blev entusiastisk och beställde sen en kurs på sex månader så snart jag var tillbaka i Finland. Sedan dess har jag studerat med WordDive nästan varje dag, 20 till 30 minuter per dag.

Vi gillar Spanien eftersom det är betydligt billigare att bo där än i Finland. Vår nuvarande favorit är Torrevieja, en fin stad på den spanska östkusten. Under vinterhalvåret är halva befolkningen (runt 100 000 invånare) utlänningar: britter, skandinaver och ryssar som flyr sina kalla hemland. Det finns runt 1 000 finnar som bor permanent i Torrevieja.

Atmosfären i södra Spanien är trevlig och internationell, flygturen är relativt kort och landet är varmt och ljust. Spanien är även en kulturell delikatess. Vi tycker särskilt mycket om gamla städer, konst, musik och dans. Vi är inte vana vid att se så många gatufestivaler och färggranna parader till och med i småstäder.

0e03b76e-2060-4a11-aaa9-7d2d92760f9cDet har varit extra givande att få lära känna spansk musik, då denna är okänd i Finland. Musikerna är talangfulla och konserterna bjuder på en avslappnad atmosfär. Jag har även hittat ett roligt fritidsintresse och börjat spela i ett band med mina finska vänner i Torrevieja. Jag drar nytta av min musikerbakgrund: jag har spelat både dragspel och fagott.

Jag har märkt att många finnar som har bott i Spanien i flera år ändå inte har lärt sig särskilt mycket spanska. Jag tror att det svåraste är att komma igång. WordDive är en bra lösning på det: det är smidigt, stöttande och ger resultat. Fördelarna med WordDive är att det är användarvänligt och att man kan studera när man vill – allt man behöver är en dator med internetuppkoppling.

Jag har studerat med WordDive i tre månader nu och har lärt mig stava och uttala lite över 500 ord på permanent bestående nivå. Det är mycket effektivare än vad det skulle ha varit i skolan. De färgglada bilderna är roliga. Programmet berättar för en när man gör framsteg och när man är trött och borde ta en paus. Den konstanta uppmuntran föder en vilja att se resultat.

WordDive har blivit mitt dagliga sällskap. Jag tycker om att studera och bättra mig. Och det är trevligt att upptäcka att man kan lära sig nya saker även i min ålder.

Seppo Grönvall

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.