Articles

Hur hittar man tid till språkstudierna? Vi ger dig tips!

november 28, 2017

Vi vet att du är upptagen.

Oavsett om det handlar om jobb, barn, fritidsaktiviteter eller alla tre verkar det alltid finnas något som är viktigare än språkstudierna. Smutsdisken och tvätthögen tornar upp sig, bilen måste tvättas, tandläkartiden väntar…för att inte tala om högen olästa böcker på nattduksbordet. Hur ska man någonsin hinna lära sig ett nytt språk?

Nedan har vi satt ihop en lista med tips om hur du lättare finner tid till språkstudierna trots att schemat redan är fullspäckat.

Utnyttja dötiden

Gör det till en rutin att plugga språk när du ändå inte gör någonting annat. Ha ett par hörlurar redo i väskan eller fickan för att göra det möjligt att fortsätta språkövningarna oavsett var du är.

Om du är på gång att lära dig franska räcker det till exempel med en 20 minuters buss- eller tågresa för att hinna igenom ett par WordDive-övningar, lyssna på fransk musik eller läsa din franska favoritbloggares senaste inlägg.

Om du ser till att utnyttja vardagens dötid behöver du inte längre arrangera om ditt schema för att hinna med språkstudierna.

Studera när du är på topp

Det är lättare att ta till sig och komma ihåg ny kunskap om inlärningsprocessen är trevlig och givande.

Därför är det viktigt att göra de dagliga språkövningarna när man är som mest alert. Om man är en morgonperson kanske detta är vid soluppgången, för nattugglor passar det kanske bättre att vänta tills alla andra sover.

Du är den enda som vet när din optimala studietid infaller.

Fokusera på teman med koppling till omgivningen

Visste du att det finns en stark koppling mellan vårt luktsinne och vårt minne? Välj studietema baserat på vad som sker runt omkring dig. Under lunchen kan det till exempel vara praktiskt att öva på ord relaterade till mat och dryck. Vem vet – kanske hjälper matdoften dig att minnas bättre!

Ska du på bio? Lukta på popcornen och godiset och ta till vara på möjligheten att utöka din medie- och kulturvokabulär. Gör ett par WordDive-övningar eller läs på om filmen du ska se på språket du studerar innan filmen börjar.

Kom ihåg varför du är här

Alla har olika anledningar till varför de vill lära sig ett nytt språk. Någon vill uppfylla sin dröm om en jorden-runt-resa. En annan har träffat någon ny vars språk de vill lära sig. Och en tredje kanske behöver kunskaperna för att kunna känna sig självsäker när de pratar med kunder eller kollegor på jobbet. Det är alltid lättare att hitta tid till något man tycker är viktigt och som leder till ett specifikt mål.

Skriv ner ditt mål på en post-it-lapp och klistra fast den någonstans där du ser den varje dag.

Du kanske även skulle gilla

1 kommentar

  • Svara Eddy Storsjö november 30, 2017 kl. 17:13

    Alla sätt är bra utom dom dåliga. Jag skulle föredra hörlurar men ni har inget utbud för sådana.

  • Kommentera

    CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.