Articles

5 anledningar till varför det är lättare att lära sig språk som vuxen

oktober 19, 2017

1. Det är annorlunda när man lär sig något för att man vill

Var du tvungen att läsa ett främmande språk i skolan fastän du inte var det minsta intresserad av det? Låt inte det förstöra allt det roliga du kan ha som språkkunnig vuxen. Att läsa språk i vuxen ålder skiljer sig mycket från hur det var i skolan: man gör det för att man har valt det själv, på en tidpunkt och i en takt som passar ens individuella önskemål.

2. Språkstudierna har ofta en bra anledning

När man gick i skolan kändes det ofta som att man övade in språk och ord man aldrig skulle få användning för. Oavsett om så var fallet blev slutresultatet en brist på inre motivation som gjorde det svårare att lära sig.

I vuxen ålder har man ofta en konkret anledning till att börja lära sig ett nytt språk: man behöver det på jobbet, man vill flytta till ett annat land eller är förälskad i någon som talar ett annat språk. Ju mer motiverad man är, desto lättare blir det att komma ihåg saker.

3. Man kan börja med ämnen som intresserar en

När man är vuxen kan man välja ämnen som intresserar en eller som man verkligen behöver veta. Istället för att memorera fraser man egentligen tycker är meningslösa kan man fokusera på de som har en praktisk betydelse, som till exempel: ”Jag skulle vilja ha ett glas rödvin, tack.”

4. Man har en bra grund att stå på

När du gick i skolan fick du antagligen lära dig hur ditt modersmål och ytterligare ett eller två språk är uppbyggda. Många tror att majoriteten av det man lärde sig i skolan är sedan länge bortglömt, men faktum är att man kommer ihåg mycket mer än vad man tror.

I vilket fall som helst är dina nuvarande kognitiva förmågor garanterat bättre än vad de var när du var ung. Det är lättare att förstå olika strukturer och logiska regler och hur man använder dessa som vuxen.

5. Man har tillgång till nya metoder, tekniker och verktyg som gör studierna roligare och mer personligt givande

Internet bjuder på ett ändlöst utbud av resurser och autentiska material som kan ge dig stöd i dina studier. Det finns videor, podcasts, kurser och applikationer att tillgå dygnet runt, ofta till ett väldigt rimligt pris. De bästa applikationerna är så roliga att det känns mer som att titta på tv eller spela spel än att studera när man använder dem.

Vill du lära dig tala flytande tyska, spanska eller franska? Språkstudier i vuxen ålder kan vara riktigt kul – vi lovar!

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.