Articles

Återuppliva ett bortglömt språk

augusti 10, 2017

När jag var 17 tillbringade jag ett år som utbytesstudent i södra Tyskland. Jag hade läst tyska sedan länge i skolan och efter året utomlands var jag flytande. Jag behövde inte söka efter de rätta orden eller frenetiskt försöka minnas grammatiska regler. Jag kunde säga vad jag ville utan att behöva tänka på det. Jag kunde prata i telefon i timmar. Jag och mina kompisar diskuterade förälskelser och helgplaner precis som vilka andra tonåringar som helst. Jag kommer fortfarande ihåg hur bra det kändes och hur stolt jag var över mina framstående språkkunskaper.

Sen var det helt plötsligt dags att säga hej då. Månader passerade och samtalen dog ut. Efter ett par år såg, hörde eller pratade jag inte tyska någonstans längre.

Och sakta men säkert började jag glömma. Ibland kändes det som om hela mitt år i Tyskland bara hade varit en dröm. Som om det aldrig hade hänt.

Jag fäste inte så stor uppmärksamhet vid det förrän jag reste till Tyskland på semester ungefär tio år efter mitt utbytesår. Jag lyssnade på språket som talades runt mig och fastän det lät bekant kunde jag inte riktigt greppa vad det var som sas. Jag satt på en restaurang och hade svårt att läsa menyn. Jag försökte prata tyska i butiker, på restauranger och vid turistattraktioner, men fick hela tiden växla till engelska.

Jag var chockad.

Efter det bestämde jag mig för att vidta aktiva åtgärder för att återuppliva min bortglömda tyska. Idag vill jag dela med mig av de tre metoder som fungerade bäst för mig.

1. Börja med något lätt

Om dina språkkunskaper är så rostiga som min tyska var rekommenderar jag att börja på grundläggande nivå. När du inser hur mycket du fortfarande förstår och kommer ihåg kommer det omedelbart att höja ditt självförtroende. Repetera snabbt de grundläggande grammatiska reglerna och gör ett par enkla övningar.

2. Omringa dig själv med språket

Det här är viktigt: lyssna på musik och radioprogram på språket du vill återuppliva. Försök om möjligt att resa till ett land där många talar språket.

Googla fram inhemska bloggar, video-bloggar och podcasts. Bläddra igenom dem så snart du har lite tid över.

3. Översätt din favoritlåt

Välj en låt du gillar (skriven på språket du försöker att återuppliva, såklart), läsa noga igenom låttexten och försök sedan att översätta den till ditt modersmål. Kolla upp ord du inte förstår och var uppmärksam på meningsbyggnaden. Sjung med när du lyssnar på låten.

 

Med dessa metoder (och lite hjälp från WordDive) har jag lyckats återfå i alla fall en del av min förlorade språkkunskaper. Jag hoppas att de kan hjälpa dig också.

 

Har du några tips på hur man fräschar upp rostiga språkkunskaper? Dela med dig i kommentarerna!

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.