Articles

Tydliga mål hjälper dig att lyckas

juli 27, 2018

Att sätta mål är ett väsentligt steg på vägen mot framgång. Det hjälper dig att identifiera vad du vill uppnå och fokusera på det viktiga.

Först och främst måste du identifiera grundorsaken till att du studerar språk. Varför vill du lära dig spanska? Vad kommer du att göra när du kan ha konversationer på spanska? Om du kan besvara dessa frågor har du klargjort ditt huvudmål. Ditt huvudmål är anledningen till att du lägger ner tid, pengar och energi på att studera. Kom ihåg att vara ärlig mot dig själv – det finns inget rätt eller fel svar här.

Nästa steg är att dela in huvudmålet i mindre delmål. Här nedan följer några tips på hur du gör detta på ett effektivt sätt:

 Fokusera på konkreta saker du kan göra med dina språkkunskaper. Ett mål kan till exempel vara att kunna beställa kaffe på spanska.
• Sikta högt, men undvik alltför stora utmaningar. Om du sätter ett för högt vecko- eller dagsmål som du sen inte lyckas uppnå kommer motivationen att sjunka. Ibland kan det till och med leda till att man slutar studera helt och hållet.
Använd positiva ord när du skriver ner dina mål. Uttryck dig själv på ett sätt som får målen att verka realistiska.

Mål är som allra effektivast när de har en kort tidsram, är exakta och relativt utmanande.  Exakta milstolpar ger dig information om vad du behöver göra härnäst – och gör det lättare att agera därefter.

Jag önskar er alla realistiska, utmanande och roliga höstmål!

Sätt ett nytt mål

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.