435 Articles

Ta till vara på sommarledigheten

juli 19, 2020

När sommarledigheten närmar sig är det många som upptäcker att de har lite extra tid att ägna åt saker de vanligtvis inte hinner med. Det betyder att man kan komma en rejäl bit på vägen i sina språkstudier, utan att för den skull behöva sitta med näsan i en bok hela sommaren lång. Här är några sätt man kan njuta av sommaren samtidigt som man tar till vara på all den där lediga tiden.

Oavsett ens förutsättningar är det väsentligt för alla språkelever att etablera en solid grundförståelse för språket ifråga. Man behöver en genomgripande förståelse för vokabulär, grammatik och meningsbyggnad – något som kan vara svårt att uppnå samtidigt som man virvlar runt på jakt efter sommaräventyr. Här kan WordDive vara till stor hjälp. Ett kraftfullt studieverktyg som WordDive kan hjälpa dig utveckla dessa kunskaper oavsett var du är och vad du gör i sommar, och ge dig en givande studieupplevelse utan begränsningar. 

WordDive har utvecklats av språkexperter för att hjälpa dig uppnå flytande språkkunskaper så snabbt och effektivt som möjligt. En av de mest användbara metoderna för hemmastudier är att studera efter en språkplan från WordDive, vilket även – lyckligtvis – är relativt enkelt. I takt med att man arbetar sig igenom lektionerna utvecklar man ovan nämnda grundkunskaper och gör sig redo att lägga till andra metoder som ökar takten på inlärningen.

Kombinera språkstudierna med underhållning

När man har lagt grunden till ett nytt språk med hjälp av WordDive är det sannolikt att man börjar söka upp media på språket man studerar, då det är ett sätt att utforska den medföljande kulturen. Det kanske kommer som en överraskning att höra att det går utmärkt att komplettera sin studieplan och öka takten på studierna med just underhållning – även om man bara konsumerar media passivt. Så hur utnyttjar man detta till fullo? Vi rekommenderar att du tittar på den streamingtjänst du gillar bäst. Jo, vi lovar! 

Genom att titta på serier på språket man studerar främjar man den egna inlärningen eftersom man exponeras för modersmålstalare som samtalar i verklig takt. Det hjälper en även att lära sig nya ord och fraser när man hör och ”ser” dem i ett specifikt sammanhang. Om man sätter på undertexter eller dold textning (closed captions) kan man dessutom få extra hjälp med ord och fraser som är svåra att förstå. Om du vill utmana dig själv rekommenderar vi dock att stänga av undertexterna och aktivera det avancerade läget! 

Är du inte intresserad av tv eller vill du utforska den valda kulturen på andra sätt än genom en skärm under sommarledigheten? Inga problem – det finns många andra effektiva sätt att lära sig med hjälp av underhållning och media. Informativ eller underhållande poddradio kan vara svår att förstå på ett annat språk, men det kan även ge oumbärlig hjälp när man vill förbättra sina flytande språkkunskaper medan man kopplar av i hammocken eller på stranden. Välj en podd som handlar om något du känner till och utmana dig själv att omsätta vad du har lärt dig i praktiken. Om du känner att konversationen flyter på lite för snabbt i början är det många podd- och medieappar som låter en sakta ner ljudet för att kunna fokusera bättre. 75 % hastighet (ett vanligt alternativ) är en bra medelväg för språkelever.

Om du vill ha en ännu mer immersiv språkupplevelse rekommenderar vi att testa ett riktigt språkbad. Dyk djupare ner i språkstudierna och lyssna på musik eller läs en lokaltidning på studiespråket. Genom att lyssna på sommarhits med texten framför sig kan man hjälpa förståelsen på traven, samtidigt som texter från tjänster som Genius (vilken förklarar vad artisten ville säga med låten) ger en djupare förståelse för nyanserna i det man hör. Google Translate kan vara till hjälp till när man stöter på ett ord eller en mening man inte förstår ännu, både i låttexter och nyhetsartiklar.

Hitta en studiepartner

Fastän man kan lära sig mycket från förinspelat material kommer man så småningom att börja längta efter att testa sina kunskaper i verkliga livet. Då kan en studiepartner vara en bra lösning, inte minst för att det låter en tillbringa sommaren tillsammans med andra språkintresserade. Det finns många onlineresurser som parar ihop personer som studerar samma språk, alternativt personer som studerar varandras modersmål. Det kan vara oerhört praktiskt att ha någon att öva tillsammans med över en videochatt. Dessutom kan det göra det lättare att förstå regionala dialekter och, desto viktigare, utforska kulturen från någon annans perspektiv.

Om du inte känner några modersmålstalare eller någon som studerar samma språk som du går det att hitta potentiella partner genom sajter som Reddit, där användargenererade communityn som t.ex. Language_Exchange har samlat över 45 000 individer som letar efter studiepartner. Självklart är det viktigt att vara försiktig och tänka på ens säkerhet när man diskuterar saker med främlingar online, men tjänsten i sig kan vara en bra resurs för alla kunskapstörstande språkelever där ute.

Tålamod och en positiv attityd

Slutligen är det värt att påpeka vilken ovärderlig studieresurs en positiv mental attityd kan vara. Under sommarledigheten är det många som känner sig pressade att vara produktiva – och visst, det kan vara en motiverande faktor, men det är lika viktigt att påminna sig själv om att slappna av då och då. En trött och stressad hjärna lär sig inte lika effektivt som en utvilad hjärna, och om man ställer för höga krav på sig själv kan det istället ha en negativ effekt på inlärningsprocessen (för att inte tala om den depressiva inverkan det kan ha på själva ledigheten). Du kan behöva justera studietakten eller ändra dina studiemål för att reflektera det tillfälliga uppehållet. Och det är helt okej! Se till att ge dig själv tid att slappna av, begrunda saker och göra annat du tycker om nu i sommar. Även om du behöver ta en paus från studierna lovar vi att du kommer att kunna återgå till de tre ovan nämnda metoderna utan några större problem när du har vilat upp dig lite.

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.