Articles

Finsk judomästare använder WordDive för att förbereda sig inför studier i Frankrike

juni 12, 2016

Eetu Laamanen, deltagare i flera finska judomästerskap, står inför en ny utmaning. Han har beslutat sig för att börja studera till judoinstruktör i Frankrike.

Eetu Laamanen

“Förra året började jag planera en flytt till Paris för att öva och studera till judoinstruktör. Judo är stort i Frankrike och fransmännen kan mycket om sporten. Jag vet att jag kommer att få bra träning där och kunna utvecklas som instruktör.”

Laamanen känner till Frankrike väl då han ofta har varit där och tränat. Det franska språket, å andra sidan, är relativt nytt för honom. Det var därför idrottsmannen vände sig till WordDive när han behövde ett sätt att förbereda sig. Utbildningen är på franska, så han måste lära sig åtminstone grunderna innan han flyttar dit.

”Kursen lär ut hur man blir judoinstruktör på nivå ett, vilket innebär att de lär ut grundläggande judokunskaper som jag redan kan. Språket är ju dock en stor del av det, så jag måste veta så pass mycket att jag i alla fall klarar kursen.”

Laamanen har satt upp ett mål: han ska kunna tala lite franska i slutet av året. När han väl tar examen vill han ha utvecklats ännu mer. WordDives kurs i franska ger honom en bra grund att stå på och vardagslivet i Frankrike kommer med all säkerhet att förbättra hans språkkunskaper ytterligare ett snäpp. Han ser redan fram emot instruktörsstudierna.

”I judo är namnen på alla de tekniska delarna på japanska, så det gör det ju lite lättare att studera och lära ut på franska.”

 

Mobila språkstudier och vana resenärer en bra kombination

 

Laamanen började läsa WordDives franskkurser i höstas och har redan slutfört dem. Han planerar att repetera några av kurserna i sommar och fortsätta öva på att prata franska med sina vänner. Han tycker att han har hittat en bra studierutin.

”Jag har försökt utveckla mina språkkunskaper dagligen så att språket är ständigt närvarande. Jag tar inte pauser som varar i över en vecka. Förra hösten tävlade jag i Paris och tidigare i våras i den fransktalande delen av Belgien, vilket lät mig höra och läsa franska i en naturlig miljö. Det är alltid bra att resa medan man läser språk.”

Laamanen upptäckte snabbt att den mobila appen var en studielösning som passade honom bra.

“Faktum var att mobilappen var mig ganska främmande i början, för jag har aldrig spelat särskilt mycket spel på mobilen. Men varje gång jag har ett uppehåll, oavsett om det är kort eller långt – till exempel om jag är på en flygplats mellan två tävlingar – försöker jag öva lite franska. Nu för tiden finns det möjlighet att koppla upp sig mot internet nästan var som helst. Och eftersom mobiltelefonen alltid finns tillgänglig är det lätt att ta vid där man slutade.”

Utöver sitt huvudmål sätter Laamanen även upp delmål för att hålla uppe motivationen.

“Jag blir uppmuntrad av att ha veckomål. Jag försöker alltid nå upp till både ett dagsmål och ett veckomål. Det är motiverande. Om man inte tar i för mycket vet man att man kan nå målet bara man sätter sig ner och övar lite varje kväll. På så sätt blir det inte ett för stort åtagande heller.”

Judomästaren tycker på det stora hela att det har varit givande att studera med WordDive. Särskilt de mobila övningarna har passat den resande idrottsmannen väl.

”Jag skulle rekommendera den mobila versionen till vem som helst. Den är beroendeframkallande och pedagogisk på samma gång och låter dig upptäcka hur lätt det kan vara att lära sig nya saker. Det är lätt att börja eller fräscha upp gamla språkkunskaper.”

WordDive önskar Laamanen ett stort lycka till med sina judostudier!

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.