Articles

De fyra hörnstenarna i språkinlärning, del 1: hörförståelse

januari 26, 2018

Välkommen till den första delen i WordDives nya bloggserie ”De fyra hörnstenarna i språkinlärning”. I den här serien kommer vi att lära ut hur man kan förbättra sina språkkunskaper på fyra områden relaterade till hör, läs-, skriv- och muntliga kunskaper. Ämnet för del 1 är hörförståelse.

Hörförståelsen utgör en av de fyra hörnstenarna i din språkinlärning. Om du vill kunna konversera med människor måste du först och främst kunna förstå dem.

Överraskande nog kan man utveckla sin hörförståelse genom att öka sitt läsande, eftersom detta fyller på ens ordförråd med nya ord. När man läser något hör man dessutom hur orden uttalas i huvudet, vilket har en positiv effekt på ens förmåga att förstå dem. För mer information och tips om hur du kan förbättra din läsförståelse, se nästkommande del i bloggserien.

Fördelarna med läsning blir ännu tydligare när man har tillgång till både text och ljud. Audioböcker kan i dessa fall vara en bra lösning, då de låter en läsa texten samtidigt som man lyssnar på den.

Internet bjuder på en stor mängd kostnadsfritt material som är perfekt för detta ändamål. Där finns till exempel TuneIn, en tjänst som erbjuder podcasts, musik, nyheter och sport på olika språk, och BBC för de som vill förbättra sin engelska hörförståelse.

När man väl har hittat material man gillar är det viktigt att lyssna på det mer än en gång. Om man gillar radioprataren eller röstskådespelarens röst blir det lättare att vänja sig vid språkets intonation och rytm. Testa även att fokusera lite extra på några specifika fraser eller uttryck. Det hjälper hjärnan att memorera dem.

Så länge man inte stressar upp sig är det möjligt att förbättra sin hörförståelse på relativt kort tid. Eftersom hjärnan lär sig bättre när den är nöjd och självsäker gagnas man av att försöka ha en avslappnad attityd till inlärningsprocessen.

Lär dig ett nytt språk

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.