Articles

De bästa nyårstraditionerna runtom i världen

december 30, 2017

Snart är det dags att välkomna ännu ett nytt år. Vi på WordDive firar detta genom att hylla världens stora utbud av spännande nyårstraditioner. Varför inte plocka ut dina favoriter och se om du kan inkludera dem i ditt eget firande?

  1. Nyårslöften

Många av oss lovar att förändra något i våra liv när vi går in på ett nytt år. Nyårslöften återfinns i flera kulturer och har gjort det i hundratals år – enligt vissa fanns de redan på Babylons tid. Tanken är att lära sig av gamla misstag och göra det nya året bättre än det förra.

  1. Goda omen i smält tenn

I Finland och Tyskland inkluderar nyårsfirandet att smälta tenn och se in i framtiden med hjälp av de former som bildas när tenn kommer i kontakt med kallt vatten. Olika former representerar olika saker, exempelvis pengar, resor, äktenskap…

I Tyskland är det även tradition att lämna en bit av allt man äter på nyårsafton till efter tolvslaget. På så sätt ser man till att det nya året inkluderar tillräckligt med mat.

  1. Äta vindruvor

I vissa länder skålar man vid tolvslaget, men i Spanien och många spansktalande länder äter man vindruvor. Om man lyckas äta tolv vindruvor under årets sista klockslag kommer det nästföljande året bjuda på tur och framgång.

  1. Du kommer att träffa en lång, mörk främling

I Skottland hoppas de flesta att de ska träffa en lång, snygg man den 1 januari, eftersom detta betyder att man får lycka och välgång i början av året. Extra bra är det om han har vissa lyckoamuletter med sig, som till exempel salt, whisky eller en bit kol.

Andra länder har liknande traditioner. I Ryssland är det ett bra tecken om årets första gäst är en man. Om det istället är en kvinna eller en rödhårig person som knackar på är det bäst att man jagar bort dem innan de för med sig otur.

  1. Fördriva onda andar

Förr i tiden brukade folk väsnas så mycket de kunde på nyårsafton i syfte att fördriva onda andar och se till att det nya året förde tur med sig. De allra flesta platser på jorden skjuter fyrverkerier på nyår, en tradition som har sitt ursprung i ovan nämnda tro. På Nya Zeeland väsnas man dock genom att banka på kastruller och stekpannor. Ju mer man låter vid tolvslaget, desto bättre tur får man nästa år.

  1. Hoppa ner från stolar

Om man vill fördriva andar i Danmark bör man å andra sidan hoppa ner från en stol. För att det ska bli lyckat ska man göra det precis när klockan slår midnatt.

En annan dansk tradition är att kasta porslin på vänner och släktingars dörrar som ett tecken på värme och vänskap.

  1. Runda saker för med sig tur

I Filippinerna föredrar man att använda sig av runda saker under nyårsfirandet. Tanken är att runda saker liknar mynt och därmed för med sig välgång. Lokalborna sätter bland annat på sig kläder med cirkelmönster och äter rund mat.

Även bolivianer inkluderar mynt i sitt firande, men här gömmer man dem i bakverk och efterrätter istället. Personen som får myntet kan se fram emot ett lyckosamt år.

  1. Färgen spelar roll

I många sydamerikanska länder spelar färgen på dina nyårsunderkläder stor roll. Om man är på jakt efter kärlek bör man bära rött. Om man vill ha pengar och framgång ska man å andra sidan sätta på sig gula underkläder.

Gott Nytt År!

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.