Articles

Vardagsuttryck

juni 21, 2018

För att kunna tala ett språk måste man självklart börja med att lära sig grunderna och förstå hur språket är uppbyggt. När man har tagit sig förbi den inledande nivån och kan göra sig förstådd kan det dock vara en bra idé att lära sig några praktiska vardagsuttryck, eftersom talspråk och vardagsuttryck ofta används av den infödda befolkningen.

Börja med att lyssna

Ett utmärkt sätt att identifiera vanliga idiomatiska uttryck är helt enkelt att lyssna på när modersmålstalare pratar. Försök att aktivt memorera återkommande strukturer och fraser och upprepa dem för dig själv så ofta du kan.

Imitera en modersmålstalare

Imitation är det bästa sättet att lära sig att tala ett nytt språk. Känner du någon som talar ditt studiespråk flytande? Finns det någon tv-karaktär du kan relatera till som det skulle vara kul att imitera? Lyssna på hur din språkförebild talar och försök att härma deras stil och uttal.

Använd synonymer för att låta mer flytande

Synonymer får en att låta mer dynamisk och naturlig. Om man till exempel läser tyska och vill uttrycka hur bra något är finns det flera alternativ att välja mellan utöver ordet toll, till exempel:

klasse
prima
geil
großartig
wunderschön
fantastisch

Imponera med idiomatiska uttryck

Lär dig några idiomatiska uttryck och använd dem så fort du får chansen. Det finns mängder med användbara uttryck online, men här följer några exempel för våra kära tyskelever:

es ist mir Wurst = det spelar ingen roll för mig
Schwein haben = ha tur
die Daumen drücken = hålla tummarna
auf den Arm nehmen = skämta med någon
Bock haben = vara på humör för ngt

Upp med hakan!

Det viktigaste när man lär sig ett nytt språk är att inte bry sig om misstagen. I en muntlig konversation är det omöjligt att formulera varje mening perfekt. Man ändrar sig ofta mitt i, vilket leder till att början och slutet på meningen inte riktigt hänger ihop. Det här är jättevanligt och händer även modersmålstalare!

Ju mindre fokus du sätter på dina misstag, desto mindre kommer den du pratar med att bry sig.

DYK NER I VARDAGEN

 

Du kanske även skulle gilla

Inga kommentarer

Kommentera

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.